Logo VA Wit

VERGROOT JE KENNIS EN ONTWIKKEL JE VAARDIGHEDEN

De Vrijwilligers Academie is een dienst van de Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar

Nieuwkomers

In 2017 heeft de Vrijwilligers Centrale de handleiding ‘Nieuwkomers en vrijwilligerswerk’ uitgebracht. Een handleiding voor een geslaagde samenwerking met nieuwkomers.

Nieuwkomers En Vrijwilligerwerk Voorblad 400X564
‘Nieuwkomers en vrijwilligerswerk’ staat vol informatie over asielzoekers, vluchtelingen en status-/ vergunninghouders, of zoals wij ze liever noemen: nieuwkomers. Met de informatie hopen wij het enthousiasme te vergroten om deze groep vrijwilligers in je organisatie te verwelkomen. Zij kunnen namelijk een fantastische aanvulling zijn op het al bestaande, maar vaak niet toereikende, aanbod van vrijwilligers.

Toch merken wij dat er door organisaties soms huiverig wordt gereageerd op het hulpaanbod van nieuwkomers. Vaak blijkt onbekendheid de oorzaak van het gebrek aan enthousiasme bij organisaties. Die onbekendheid willen we graag wegnemen. Want het zou jammer zijn wanneer organisaties om die reden de kans op het inzetten van deze waardevolle nieuwe vrijwilligers zouden mislopen.

Het bevorderen van de samenwerking tussen organisaties en nieuwkomers past in onze missie om samen met vrijwilligers en maatschappelijke organisaties vorm en inhoud te geven aan een samenleving, waarin iedereen naar eigen vermogen kan meedoen.


Download hier de complete handleiding.