Logo VA Wit

VERGROOT JE KENNIS EN ONTWIKKEL JE VAARDIGHEDEN

De Vrijwilligers Academie is een dienst van de Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar

Vrijwilligersvergoeding

Er zijn organisaties die voldoende geld hebben om hun vrijwilligers een vrijwilligersvergoeding te geven. Maar de meeste organisaties niet. Een organisatie is niet verplicht een vergoeding te geven. De vergoeding moet zo laag zijn dat het niet te vergelijken is met het werk dat je doet. 

De Belastingdienst heeft regels die bepalen of iemand wel of niet een vrijwilliger genoemd mag worden. Er zijn ook regels over de hoogte van vergoedingen voor vrijwilligers. Binnen die regels is geen loonbelasting/heffing of inkomstenbelasting verschuldigd. 

Om welke bedragen gaat het?
Voor vrijwilligers van 22 jaar en ouder is de vergoeding per uur maximaal € 5,-- (met een maximum van € 170,-- per maand en maximaal € 1700,-- per jaar).

Voor vrijwilligers onder de 22 jaar is dit maximaal € 2,75 per uur (met een maximum van € 170,-- per maand en maximaal € 1700,-- per jaar).

Ook voor mensen met een uitkering in het kader van de Participatiewet (voorheen de Bijstand) geldt dan per uur maximaal € 5,-- met een maximum van € 170,-- per maand oplopend tot maximaal € 1700,-- per jaar. 

Let op: Doe je vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties, dan moet je je vergoedingen bij elkaar optellen.

Richtlijnen van de Belastingdienst
De Belastingdienst stelt bepaalde eisen aan het maximum dat vrijwilligers aan vergoeding mogen ontvangen zonder de verplichting om hierover belasting af te dragen. 
Krijg je een vrijwilligersvergoeding en komt deze boven de vastgestelde normbedragen uit? Dan heeft dit mogelijk gevolgen voor jouw belastingaangifte.
In sommige gevallen kun je je vrijwilligersvergoeding indienen als een aftrekbare gift. Het is belangrijk om de richtlijnen van de Belastingdienst goed in de gaten te houden.  

Meer informatie over vrijwilligersvergoedingen, voor organisaties èn voor vrijwilligers vind je op www.belastingdienst.nl