Logo VA Wit

VERGROOT JE KENNIS EN ONTWIKKEL JE VAARDIGHEDEN

De Vrijwilligers Academie is een dienst van de Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar

Over de Vrijwilligers Academie

Logo VA Kleur

Visie
De samenleving en de overheid doen een steeds groter beroep op mensen om zich vrijwillig in te zetten. Bij een organisatie of particulier. Vrijwilligerswerk wordt complexer en vrijwilligers krijgen meer verantwoordelijkheden. Dat vraagt om meer kennis en vaardigheden. Wij bieden opleiding, advies en kennisdeling. Aan organisaties en individuele vrijwilligers. In een vorm die aansluit bij de vraag. Wij werken samen met organisaties, bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen. 

Doelgroep
Onze doelgroep bestaat uit vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties, professionele organisaties die met vrijwilligers werken en beleidsmakers. Op bestuurlijk, coördinerend en uitvoerend niveau.

Wat bieden wij?

  • Wij bieden scholing in elke vorm: cursussen, workshops, trainingen, kenniscafé’s, e-learning, etc. Wij promoten reeds bestaande opleidingen, bieden opleidingen van onze partners aan, ontwikkelen nieuw aanbod samen met onze partners, en ontwikkelen eigen aanbod. Zowel op open inschrijving als in opdracht.
  • Wij organiseren thema- en netwerkbijeenkomsten waar kennis delen, contacten leggen en samenwerken centraal staan. Wij organiseren kleinschalige informatieve bijeenkomsten voor vrijwilligers en organisaties over vrijwilligerswerk en onze dienstverlening.
  • Wij bieden organisaties maatwerk advies bij interne vraagstukken rond vrijwilligersbeleid.  
  • Wij beschikken over actuele informatie over vrijwilligerswerk in de breedste zin. Deze vertalen wij naar onze doelgroepen via onze website, sociale media, op bijeenkomsten en in persoonlijke gesprekken.

Ontstaansgeschiedenis
In 2012 heeft de Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar haar Vrijwilligers Academie opgericht. In eerste instantie waren we een doorgeefluik voor bestaand scholingsaanbod van anderen. Vervolgens hebben we het aantal aanbieders uitgebreid en zijn we ons gaan richten op het bieden van maatwerk. Daarna zijn we ook eigen trainingen gaan ontwikkelen om aan specifieke vragen van organisaties tegemoet te komen. 

Partners