Search Menu

 

Themabijeenkomst: Vrijwilligers en Dementie

 • Categorie

  Zorg en Welzijn

 • Startdatum

  14 maart 2018

 • Einddatum

  14 maart 2018

 • Tijd

  Van 9.00 tot 12.30

 • Locatie

  VOL: INSCHRIJVEN NIET MEER MOGELIJK

 • Bijzonderheden

  Informatieve bijeenkomst rond één thema 

  Locatie: 
  Sociaal & Cultureel Wijkcentrum De Oever, Amstelstraat 1, 1823 EV Alkmaar 

HET MAXIMALE AANTAL DEELNEMERS IS BEREIKT. INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK. 

Het aantal mensen met dementie gaat de komende jaren verdubbelen! De gemeente Alkmaar telt nu ruim 1.700 mensen met dementie. Door de toekomstige vergrijzing van de bevolking zullen dat er naar verwachting in 2040 3.300 zijn. De meeste mensen met dementie wonen thuis en doen gewoon mee in de samenleving. Dat willen ze zelf en met de juiste begeleiding kan dat. Daar is het overheidsbeleid ook op gericht.

Alkmaar heeft zich voorgenomen om een dementievriendelijke gemeente te worden. Zij wil dat mensen met dementie nadrukkelijk een plek krijgen in de gemeente. Hiervoor ontwikkelen ze passende voorzieningen. Maar dementie moet ook uit de taboesfeer gehaald worden door de samenleving te betrekken bij deze groep inwoners. De gemeente Alkmaar heeft Geriant, als hulpverleningsorganisatie voor mensen met dementie, gevraagd hierbij te ondersteunen.

Vrijwilligers zijn een belangrijk onderdeel van de Alkmaarse samenleving. En dus ook van groot belang in de ontwikkeling naar een dementievriendelijke gemeente! Daarom organiseert de Vrijwilligers Centrale samen met Geriant een bijeenkomst voor vrijwilligers over dit thema namens het Alkmaars Platform voor vrijwilligersorganisaties in Zorg en Welzijn.

Want wat is dementie nou eigenlijk? Hoe vaak komt het voor en wat zijn de risicofactoren? Wat betekent het om dementie te hebben voor iemand? Hoe beïnvloedt het zijn of haar sociale leven? En wat betekent het voor een partner, kinderen, familie en vrienden? Wat kun je doen als je vermoedt dat iemand een dementie ontwikkelt? En wat kun je betekenen voor iemand met dementie en zijn/haar omgeving?

De voorlichting wordt gedaan door een ervaren casemanager van Geriant, die dagelijks in haar werk te maken heeft met mensen met dementie. Verder zullen ervaringsdeskundigen vertellen hoe het is om dementie te hebben of om samen te leven met iemand met dementie. Dagvoorzitter is Eerde de Swart, directeur van de Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar

Locatie:
Sociaal & Cultureel Wijkcentrum De Oever, Amstelstraat 1, 1823 EV Alkmaar 

Programma:

09.00 – 09.30   inloop met koffie, thee, koek
09.30 – 09.35   welkom door dagvoorzitter
09.35 – 09.45   feiten, cijfers, definities door Geriant
09.45 – 10.00   podiumgesprek met ervaringsdeskundigen
10.00 – 10.50   voorlichting door Geriant
10.50 – 11.10   pauze
11.10 – 11.50   In twee groepen in gesprek met elkaar over eigen  ervaringen in de praktijk;
11.50 – 12.00  afsluiting
12.00 – 12.30  napraten met een broodje

De bijeenkomst is gratis.