AllesAnders denkt in mogelijkheden

Eén op de twee Nederlanders doet vrijwilligerswerk, gemiddeld 18 uur per maand! 
Wij vinden dat het tijd is om deze mensen te leren kennen. Wie zijn het en wat doen ze? Waarom doen ze vrijwilligerswerk en wat levert het op? De komende tijd gaat de vrijwilligerscentrale op bezoek bij vrijwilligers en gaan we in gesprek om de vrijwilliger en de organisatie waar zij voor werken te leren kennen. 

De enthousiaste mentaliteit van AllesAnders
Tijdens NLDoet 2017 heeft onze fotograaf Henk Dogger een aantal klussen bezocht. Ëén van deze klussen was het aanpakken van het pand van Stichting AllesAnders. Henk was zo onder de indruk en gecharmeerd van de stichting dat we een extra bezoek brengen om meer over deze stichting te weten te komen.

We hebben een afspraak met Jet le-Loux, de oprichtster van de stichting. We spreken af bij Jet thuis, op de Stationsstraat in Alkmaar. De woning is heel kleurrijk en anders ingericht. De naam van de stichting krijgt meteen betekenis. De vele kleuren van het logo zie je in de woning terug. 

De jongste zoon van Jet en haar man Bart is Sam. Door zuurstofgebrek bij de geboorte is Sam ernstig lichamelijk gehandicapt. Hij is rolstoelafhankelijk en kan niet praten. Sam zal dus voor de rest van zijn leven afhankelijk zijn van hulp en zorg. Maar.. leer Sam kennen, hij is afgezien van zijn lichamelijke beperkingen, gewoon een jonge man van 20 jaar. Hij wil misschien een eigen bedrijf beginnen in grafisch ontwerpen en wil vooral een normaal leven hebben. Sam denkt in mogelijkheden en heeft zijn ouders daarmee besmet. 

“Alles moet gewoon anders”, zei Jet toen ze erachter kwam dat een zelfstandige woning voor Sam vinden niet zomaar geregeld was. Stichting AllesAnders was geboren.

Stationsweg 2 4 Allesanders (1)

Het doel van AllesAnders
Het doel van de stichting in woorden: Mogelijkheden creëren en ondersteunen voor een zelfstandige woon- en werkomgeving voor mensen met een lichte of ernstige lichamelijke beperking. Lokale verbindingen aangaan en het delen van kennis en ideeën staat voorop. Dat wat wij als ‘onbeperkt’ mens zo normaal vinden mogelijk (proberen te) maken voor mensen met een lichamelijke beperking. Door vanuit een open en creatieve blik opnieuw te kijken en te leren.
Het doel van de stichting in daden: Tegenover de woning van Jet en Bart op de Stationsstraat kwam een aantal jaar geleden de drukkerij te koop te staan. Zij besloten het pand te kopen en willen hier een woning  maken die geschikt is voor mensen met een lichamelijke beperking. Het idee is dat de woning op de begane grond dusdanig wordt ingericht dat Sam hier zelfstandig kan wonen. Op de 1e verdieping zal er een appartement gebouwd worden, waar iemand met een lichte lichamelijke beperking kan gaan wonen. Het 3e appartement zal verhuurd worden aan studentes in de zorg. Het zal verhuurd worden tegen een laag tarief. Daartegenover staat dan wel een aantal zorgtaken die de studentes op zich nemen om het zelfstandig wonen van de bewoners mogelijk te maken.

AllesAnders zoekt hulp èn geeft een feestje!
Er moet nog een hoop gebeuren. Het pand moet nog verbouwd worden, een tweede bewoner moet nog gevonden worden en uiteraard nog studentes die deze woon- en werkomgeving zien zitten! Stichting AllesAnders collecteert ook voor het Oranjefonds en voor het NSGK. De helft van deze opbrengsten gaat naar de stichting zelf. Collectanten zijn dus ook van harte welkom!

Zoals je begrijpt is er dus veel hulp nodig, maar ook nog veel geld. Er is daarom een benefiet georganiseerd door Stichting AllesAnders op zaterdag 29 april in de stadskantine in Alkmaar, van 12.00 – 21.00. Wij worden enthousiast van het programma! Er is muziek (bands, zangers en zangeressen, gemengd koor), poppenspel en een speelhoek voor kinderen en een loterij met mooie prijzen. Eten en drinken is er natuurlijk ook. Één van de zangers is een bijzondere vermelding waard: “Die zal wel helemaal niet goed zijn in zijn hoofd, denken ze als je in een rolstoel zit”, zegt Reuben Hoeksema. Hij werd in beeld gebracht bij Man Bijt Hond. Reuben is Singer Songwriter en treedt ook op tijdens het benefietconcert van Stichting AllesAnders.

Informatie

Stichting AllesAnders
Stationsstraat 1, 1815 TA Alkmaar
info@stichtingallesanders.nl

Website Stichting Alles Anders

Filmpje Reuben in Man Bijt Hond
Benefietconcert 29 april

Fotocredits gaan naar Henk Dogger!

BENIEUWD NAAR ONZE ANDERE INTERVIEWS? LEES MEER!