"Ik vind ze gezellig"

Eén op de twee Nederlanders doet vrijwilligerswerk, gemiddeld 18 uur per maand!
Wie zijn het en wat doen ze? Waarom doen ze vrijwilligerswerk en wat levert het op? De vrijwilligerscentrale gaat op bezoek bij vrijwilligers en gaat in gesprek om de vrijwilliger en de organisatie waar zij voor werken te leren kennen.
Het grootste gedeelte van het vrijwilligerswerk wordt uitgevoerd bij sportclubs. We zijn op bezoek geweest bij de vrijwilligers van de Honkbalvereniging van Alcmaria Victrix.

Onze ontmoeting met de vrijwilligers
We hebben een afspraak met Yasin, Hans en Nico. Het is een combinatie die je niet snel zou verwachten. Yasin is een jongeman die als vluchteling vanuit Eritrea in Nederland is gekomen. Inmiddels heeft hij een verblijfsstatus. Elke week volgt hij 3 dagen Nederlandse les, maar zelf vond hij dit niet genoeg. Yasin was op zoek naar sociaal contact en wil zich de Nederlandse taal ook snel eigen maken. Met deze reden is hij naar de vrijwilligerscentrale gekomen. Hij kwam terecht bij Alcmaria Victrix en is daar nu wekelijks aan de slag. Hij werkt hier samen met 2 andere vrijwilligers; Nico en Hans, van respectievelijk bijna 70 en bijna 80 jaar oud. Nico is al sinds 1966 betrokken bij de club en Hans sinds 1970. De heren vertellen dat ze eigenlijk 7 dagen per week bezig zijn voor de club en doen echt alles zelf.
Yasin vertelt dat hij de mannen aardig vindt en dat hij het gezellig met ze heeft. Dit typisch Nederlandse woordje heeft hij al maar mooi onder de knie.

Communiceren met iemand die de taal nog niet helemaal beheerst
Tijdens ons bezoek wordt op grappige manier duidelijk dat er nog wel een uitdaging in de communicatie zit. Als we Yasin vragen hoe hij hier zo terecht gekomen is, antwoordt hij: ”met de fiets!” Hij vertelt dat hij Nederlands een hele moeilijke taal vindt. Hij spreekt zelf Arabisch en Tigre, waardoor communiceren in Engels ook niet mogelijk is. Daarbij is Yasin erg bescheiden. Hij durft uit beleefdheid soms niet te zeggen dat hij iets niet begrijpt. Nico en Hans kunnen we typeren als nuchtere Hollandse mannen. Nico zegt dan ook “Dat moet ie niet doen, gewoon zeggen als hij iets niet begrijpt, en dat zeg ik dan ook tegen hem”. Het is mooi om te horen en te zien hoe twee culturen hier samenkomen en van elkaar leren. Yasin doet op dit moment ook de Ramadan en drinkt daarom geen kopje koffie mee tijdens ons gesprek. “Daar snap ik helemaal niks van, maar hij moet het zelf weten”, aldus Hans. Onderling respect lijkt de sleutel van deze combinatie vrijwilligers te zijn.

IMG 3841Edited

Wat doen deze vrijwilligers allemaal?
Yasin veegt de velden. Hij heeft geleerd om de veegmachine te besturen en weet wat hij moet doen. Als dit gedaan is helpt hij met het schoonmaken van de dug-outs. Deze moeten weer netjes en op orde zijn voor de volgende wedstrijden. De andere heren zitten ook niet stil. Eens in de zoveel tijd moeten de lijnen op de velden opnieuw getrokken worden. Het clubhuis van de vereniging is helemaal zelf door de vrijwilligers gebouwd en recentelijk nog helemaal vernieuwd. Voor de tribunes is er hout gedoneerd door de gemeente. Al het andere werk; het zagen van het hout en maken van de tribunes, is ook door de vrijwilligers zelf gedaan! Wat een harde werkers zijn dit!

IMG 3851Edited

Wanneer wordt er gewerkt door de vrijwilligers?
Yasin werkt elke maandag. Dan is er na het weekend altijd werk genoeg.
Vaste tijden of dagen is geen optie voor Nico en Hans. Soms is er op vrijdagavond een wedstrijd en op zaterdagochtend ook weer. Het veld zal dan zaterdagochtend weer op orde gemaakt moeten worden. Ze doen dit, door weer en wind. Als het regent denkt Hans “Wat een idioot ben ik eigenlijk, maar je gaat door”. De loyaliteit en het verantwoordelijkheidsgevoel van Nico en Hans is duidelijk.
Als het winterstop is, is het wat rustiger. Er kan natuurlijk wel wat onderhoud gedaan worden, maar soms is alles ook gedaan. De mannen komen evengoed elke week naar de club en drinken dan samen koffie. Even bijpraten.

IMG 3849Edited

De honk- en softbalvereniging Alcmaria Victrix
Alcmaria Victrix is een Omnisportvereniging met op dit moment twee bloeiende afdelingen: Voetbal en Honk/Softbal. De vereniging is gevestigd binnen de ring van Alkmaar in de wijk “De Hoef”. De vereniging heeft ongeveer 1100 leden.
De Honkbalafdeling is in 1964 opgericht. In samenwerking met de  gemeente Alkmaar is het complex aan het Honkpad op Olympisch niveau gebracht. Het vernieuwde complex was nodig om de expansie aan leden en de sportieve resultaten te continueren en verder uit te bouwen. Deze afdeling heeft in de jeugd diverse Nederlandse kampioenschappen behaald.
De dames van de Softbalafdeling zijn reeds 35 jaar actief in competitieverband en de dames van Alcmaria zijn in 2012 kampioen geworden van Nederland.

Informatie
Organisatie:   Honk- en softbalvereniging Alcmaria Victrix
Adres:          Honkpad 3, 1816 LZ Alkmaar
Website:       http://alcmariavictrix.nl/honk-softbal/

Fotocredits Annelieke Bosdijk