Kopje koffie?

Eén op de twee Nederlanders doet vrijwilligerswerk, gemiddeld 18 uur per maand!
Wij vinden dat het tijd is om deze mensen te leren kennen. Wie zijn het en wat doen ze? Waarom doen ze vrijwilligerswerk en wat levert het op? De komende tijd gaat de vrijwilligerscentrale op bezoek bij vrijwilligers en gaan we in gesprek om de vrijwilliger en de organisatie waar zij voor werken te leren kennen. 
Zestien procent van de vrijwilligers is werkzaam bij een kerk of een levensbeschouwelijke organisatie. Ook Inloophuis De Zwaan hoort tot deze categorie organisaties. De Stichting is een oecumenisch centrum vanuit de geloofsgemeenschappen die zijn aangesloten bij de Alkmaarse Raad van Kerken. Vier dagen in de week is Inloophuis De Zwaan aan de Oudegracht in Alkmaar geopend. Vrijwilligers staan dan klaar voor iedereen die behoefte heeft aan een gratis kop koffie (of thee), wat gezelligheid, een warme droge plek,  een goed gesprek of hulp bij problemen.

Inloophuis De Zwaan
Inloophuis de Zwaan bevindt zich op de Oudegracht 185 in Alkmaar. Midden in het centrum dus. Iedereen kan op dinsdag- tot en met vrijdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur gewoon binnenlopen. Het inloophuis doet denken aan een huiskamer, maar ook aan een buurtcafé. Eén ding is zeker, je voelt je er direct welkom en thuis. Op een gemiddelde inloopochtend komen er zo’n 15 tot 20 gasten en werken er ongeveer 3 vrijwilligers.

Wie doet wat?
Bij binnenkomst om 10.00 uur is Harry al druk bezig met de voorbereidingen. Hij zorgt voor verse koffie en zet de kopjes alvast klaar. Vrijwilliger nummer 1 dus! Heel belangrijk, want de gasten komen om 10.30 uur direct binnen. Harry kent de mensen bij naam, blijkt als hij de eerste gast begroet. Wat een welkom gevoel geeft dat.

Ineke is de tweede vrijwilliger, die we treffen.  Zij schenkt de koffie in, maar vindt het ook heel belangrijk om een praatje te maken met de gasten in het inloophuis. Ineke zet zich al zes jaar lang, sinds haar pensionering, één ochtend per week vrijwillig in.  Zij heeft altijd in de hulpverlening gewerkt en vindt het fijn dat ze haar ervaring en kennis op deze manier nog steeds in kan zetten. Ook geeft het haar structuur om in ieder geval één ochtend te blijven werken. Ineke lacht de hele ochtend en is duidelijk toegewijd. Ze kent de gasten en raad ons aan met wie we het beste kunnen praten als we meer over de gasten willen weten. Wat een vriendelijke, betrokken vrouw!

De Zwaan 6

De volgende vrijwilliger die we treffen is Eva. Eva is er elke dinsdagochtend en werkt op afspraak met de gasten van het inloophuis. Zij is van origine hulpverlener, maar merkte dat zij niet gelukkig werd van het betaalde werk dat zij deed. Eva heeft haar baan opgezegd en is pastoraal werker geworden. Gasten die behoefte hebben aan verdieping of met levensvragen rondlopen kunnen bij haar terecht. Ze stelt vragen die je aan het denken zetten en geeft hiermee richting. Eva geeft aan dat dit werk haar veel meer voldoening geeft. Ze kan werken met een groep waar ze graag mee werkt en is sinds ze dit doet persoonlijk veel gelukkiger.

Op de dag dat wij het inloophuis bezoeken, vallen we met ons neus in de boter. Het inloophuis is gekoppeld aan de Lutherse kerk en vandaag wordt daar door de ISBA (Interkerkelijk Sociaal Beraad Alkmaar) gewerkt aan Paaspakketten. Dertien (!) vrijwilligers vullen pakketten, controleren lijsten, voegen adressen toe én zorgen dat de pakketten voor Pasen bezorgd worden bij mensen die het financieel gezien minder hebben. Wat een mooi initiatief en wat een hardwerkende vrijwilligers. Chapeau!

De Zwaan 5

Marleen is in dienst bij Stichting De Zwaan. Zij begeleidt de vrijwilligers en zorgt ook voor eventueel gewenste scholing, zoals de onlangs gevolgde cursus ‘Signaleren van Armoede’. Uit onderzoek is gebleken dat goede begeleiding en scholing erg belangrijk is om vrijwilligers te behouden. Dat onderdeel is dus bij deze stichting duidelijk goed op orde! Marleen legt uit dat De Zwaan gericht is op Aandacht, Bezinning en Inspiratie. Dit geven zij in de praktijk vorm aan de hand van de presentiebenadering, door er te zijn voor de gasten en door naar de hele mens te kijken. Hierdoor ontstaat een relatie op basis van gelijkwaardigheid.

Voor wie doen de mensen van het Inloophuis dit allemaal?
Om daar achter te komen gaan we in gesprek met één van de gasten. Ruud is een verzorgde man van 81 jaar in een net pak. Ruud komt hier al jarenlang vier ochtenden in de week. Hij heeft een eigen restaurant gehad en heeft daar tot zijn 63e gewerkt. Zijn vrouw werd toen ernstig ziek en om voor haar te kunnen zorgen, heeft hij zijn restaurant verkocht. Drie maanden later overleed zij. Ruud, die altijd onder de mensen was geweest, begon zich snel eenzaam te voelen. Het Inloophuis vult dit gat voor hem op. Hij maakt hier graag een praatje, maar luistert soms ook gewoon naar anderen. Hij blijft zo in contact met andere mensen en voelt zich niet meer eenzaam.

De Zwaan 2

Informatie
Organisatie: Stichting De Zwaan
Adres: Oudegracht 185, Alkmaar
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.30 – 12.30 uur
Meer info, werkwijze en programma: www.dezwaan-alkmaar.nl
Meer info over de presentiebenadering: www.presentie.nl

Enthousiast geworden en wil je aan de slag als vrijwilliger of heb je zelf vrijwilligers nodig? Meld je dan aan op alkmaarvoorelkaar.nl of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Wil je ons uitnodigen voor een bezoekje om je organisatie en vrijwilligers in beeld te brengen. Neem dan contact met ons op via info@vcra.nl

Fotocredits gaan naar Henk Dogger!