Voorzitter bij pop -en showkoor Heartbeat: Anja Remmé

Wat is dat toch met dat saaie en stoffige  imago van bestuursfuncties bij stichtingen en verenigingen?  Anja Remmé, voorzitter van Pop- en Showkoor Heartbeat, is allesbehalve saai. Een bruisende en enthousiaste vrouw, die honderduit vertelt over haar vrijwilligerswerk. Want dat wordt vaak vergeten, ook dit bestuurswerk wordt vrijwillig gedaan. Of zoals Anja zelf te horen kreeg, toen ze vertelde, dat ze geïnterviewd zou worden over haar vrijwilligerswerk: ‘Vrijwilligerswerk? Je doet dat toch gewoon omdat je het leuk vindt?’

Leren van een bestuursfunctie
En leuk vindt ze het inderdaad. Nog steeds. Maar in tegenstelling tot de koorleden, die geen bestuursfunctie hebben, houdt zij zich wel bijna elke dag bezig met het koor. Niet de hele dag natuurlijk, maar ze besteed er toch gedurende de week een groot aantal uren aan. En daar heeft niet iedereen zin in, zo merkt Anja zelf ook. Want nieuwe bestuursleden zijn lastig te vinden. Terwijl je er ook zo vreselijk veel van kunt leren. Dat heeft Anja  jaren geleden al ervaren.

Groeiend zelfvertrouwen
Als jonge moeder wilde ze dertig jaar geleden een aantal uren per week iets anders doen naast de zorg voor haar twee kinderen. Via via kwam ze bij Speel-o-theek De Speelboeg in Alkmaar Noord terecht. Een ideale situatie, want als de kinderen vrij waren, mocht ze die gewoon meenemen. Anja vond het er geweldig en maakte daar een enorme ontwikkeling door. Toen ze startte bij De Speelboeg was ze, zoals ze zelf zegt,  erg verlegen en terughoudend. Door haar vrijwilligerswerk ontdekte ze echter allerlei nieuwe kanten van zichzelf, waardoor haar zelfvertrouwen flink groeide. Zo maakte ze deel uit van diverse werkgroepen, ging daarna het secretariaat doen en werd vervolgens voorzitter. Een rol, die ze daar heel wat jaartjes heeft vervuld.  Toen de kinderen groter werden,  ging ze vrijwillig aan de slag als baliemedewerker bij de  inmiddels opgeheven Zorgwijzer van de GGD. Ze verstrekte er informatie aan bezoekers over allerlei ziektebeelden. 

Heartbeat
Na de opheffing van de Zorgwijzer had ze opeens veel tijd over. Ze hield erg van zingen en dus werd ze  in het jaar 2000 lid van het toen net opgerichte Pop- en showkoor Heartbeat.  En ook daar bleken er nog wel wat extra taken te kunnen worden verricht. In de beginjaren deed ze vooral PR-werkzaamheden. Maar toen er een bestuurswisseling plaats vond,  nam ze opnieuw de voorzittersrol op zich.  En dat doet ze nu al 9 jaar!

Heartbeat HomeDe dames van Heartbeat

Verbinding
Het bestuur bestaat uit 5 leden en de leden zitten in diverse commissies. Bestuurswerk levert allerlei nieuwe uitdagingen op. Want de meeste bestuursleden hebben geen ervaring in bestuurswerk.  Het belangrijkste is om ieders talenten goed in te zetten. En om elkaar te steunen. Hierbij is de voorzitter van groot belang. Want een goede voorzitter zorgt voor verbinding, tussen de bestuursleden onderling, maar ook met de leden van het koor en de bandleden.

Uitdagingen
Ook Anja is regelmatig tegen uitdagingen aangelopen. Zo kreeg ze ooit het verzoek om op het laatste moment in te vallen voor een ander koor, dat wegens omstandigheden een optreden bij een gezamenlijke voorstelling in Theater AF Vrij Zijn moest afzeggen. Anja moest toen opeens binnen hele korte tijd alles regelen om dat optreden over te kunnen nemen. Dat zijn stressvolle dagen, maar de tevredenheid achteraf, als alles goed verlopen is, is dan ook zeer groot.

Bestuurswerk kan veel opleveren
Bestuursfuncties zijn lastig in te vullen. Mensen blijken toch huiverig om die taken op zich nemen. Anja hoopt met haar verhaal duidelijk te kunnen maken, dat bestuurswerk je heel veel kan opleveren. Naast ervaring, was dat in haar geval vooral een enorme groei in zelfvertrouwen. Ze kan het dan ook iedereen aanbevelen.

Heartbeat is een vrouwenkoor uit Koedijk. Ze zingen een diversiteit aan nummers en hebben een uitgebreid repertoire eigentijdse popmuziek.  Dirigent is Olaf van Rijn. De band bestaat uit een pianist, een gitarist, een bassist en een drummer. Samen verzorgen zij diverse spetterende liveoptredens.  Zin om mee te doen? Het koor kan nog steeds nieuwe leden gebruiken. Kijk voor meer informatie over komende optredens en om je aan te melden als lid op hun website.

BENIEUWD NAAR ONZE ANDERE INTERVIEWS? LEES MEER!