Maatschappelijke Stages

Vanaf schooljaar 2015-2016  is de maatschappelijke stage niet meer verplicht voor alle middelbare scholieren. Scholen kunnen er echter wel voor kiezen om deze in hun onderwijsprogramma op te nemen.

De maatschappelijke stage houdt in dat jongeren voor een bepaald aantal uren vrijwilligerswerk doen tijdens hun middelbare schoolperiode. Dat is goed voor anderen en voor hun persoonlijke ontwikkeling. Veel scholen hebben maatschappelijke stage al opgenomen in het onderwijsprogramma.

Voorwaarden:
Als leerlingen een maatschappelijke stage lopen komt dat terug op hun diploma. Hiervoor moet voldaan worden aan drie voorwaarden:

  • de stage omvat minimaal dertig uur; 
  • er moet een stage overeenkomst zijn; 
  • bepaalde leerlingen kunnen vrijstelling aanvragen wanneer dit onderdeel is van het onderwijsprogramma

Op zoek naar een maatschappelijke stage die bij jou past?
Dat is heel makkelijk. Je kiest wat jij leuk vindt en doet daarmee meteen iets goeds voor een ander. Of je nu internetles geeft aan ouderen, helpt klussen bij een kunstenaarsatelier of een voetbaltoernooi organiseert voor kinderen uit de buurt. Het geeft jou een goed gevoel en maakt een ander blij. Je kunt zelf op zoek gaan naar een stageplaats. Lukt dit niet? Informeer dan op je school of bij VCRA.

Waarom zou je als organisatie een maatschappelijke stage aanbieden?
 Jongeren brengen nieuwe kennis en energie mee, een frisse blik op je organisatie en activiteiten. Je kunt met de inzet van jongeren wellicht een nieuw aanbod opzetten of oud aanbod verbeteren. Soms blijven jongeren zich na hun stage vrijwillig inzetten. Of ze maken hun ouders enthousiast voor je  organisatie. Laat  leerlingen ervaren wat vrijwilligerswerk is en maak er samen met hen een bijzondere ervaring van!

Voor meer informatie over de maatschappelijke stages bekijk dan ons magazine online Genoeg te doen - Jongeren