Search Menu

Participatie

Gemeentes voeren actief beleid op het gebied van participatie in het kader van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en de Participatiewet. Doel van dat beleid is om alle burgers actief te laten meedoen in de samenleving. Participeren betekent: Meedoen.

Vrijwilligerswerk doen betekent altijd dat je actief deelneemt aan de samenleving.

Je leert niet alleen andere mensen kennen, maar ook samenwerken, belangen afwegen, zaken afstemmen of gewoon de handen uit de mouwen steken. Iedereen kan het, jong of oud, man of vrouw, werkzaam of met pensioen, denker of doener, het maakt niet uit.

Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten: keus genoeg.

Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar (VCRA) richt zich in het kader van participatie met name op jongeren, ouderen, mensen met een fysieke of psychische beperking en mensen die nog geen ervaring hebben met vrijwilligerswerk.

Wat doet VCRA?

  • Het Bemiddelingsteam van VCRA begeleidt mensen die ondersteuning nodig hebben naar een voor hen geschikte vrijwilligersplek.
  • De Adviseurs van VCRA informeren en adviseren (vrijwilligers)organisaties, ambtenaren en hulpverleners over vrijwilligerswerk in het kader van maatschappelijke participatie.
  • De Teamleider Participatie van VCRA organiseert samen met vrijwillige coaches intensieve begeleiding voor mensen met een WWB uitkering die vrijwilligerswerk willen doen maar niet goed weten hoe. Dit gebeurt in het kader van een traject vanuit de gemeente. 

Wil je meer weten over de dienstverlening van VCRA in kader van participatie? Neem dan contact met ons op.