Tegenprestatie

Per 1 januari kan iedere gemeente in Nederland een tegenprestatie opleggen aan iemand met een bijstandsuitkering. Gemeenten Bergen, Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk zijn hier al mee gestart. Iedereen die in deze gemeenten een bijstandsuitkering ontvangt moet ook iets terug geven: de tegenprestatie. Een tegenprestatie kan worden opgelegd voor een periode van drie maanden, maximaal twee keer. De klantmanager bepaalt hoeveel uur iemand moet gaan werken om aan de tegenprestatie te voldoen.

Tegenprestaties zijn bijvoorbeeld klussen die bij verenigingen, organisaties en maatschappelijke instellingen gedaan moet worden. Het gaat nadrukkelijk niet om regulier vrijwilligerswerk. Bijstandsgerechtigden die al mantelzorg verlenen of al vrijwilligerswerk doen zijn meestal vrijgesteld van de verplichting tot tegenprestatie.     De gemeente ziet dit ook als een vorm van tegenprestatie.

Wat doet VCRA?

  • VCRA helpt mensen die een tegenprestatie moeten doen. Ze koppelt hen aan passende, zinvolle en maatschappelijk nuttige activiteiten. Wij streven naar een werkwijze die drie partijen tot voordeel strekt: de vrijwilligersorganisatie, de gemeente en natuurlijk de persoon om wie het gaat. VCRA wil hen enthousiasmeren en kennis laten maken met vrijwilligersorganisaties, in de hoop dat zij na hun verplichte tegenprestatie vrijwilligerswerk blijven doen.
  • VCRA helpt vrijwilligersorganisaties met begeleiding op locatie door een werkbegeleider van VCRA. Deze werkbegeleider is een door VCRA opgeleide vrijwilliger die als leidinggevende fungeert voor de mensen die een tegenprestatie moeten doen.

Wil je meer weten over de dienstverlening van VCRA in kader van de tegenprestatie? Bel of mail ons dan gewoon.