Asielzoekers willen graag aan de slag

Zoekt je organisatie nieuwe vrijwilligers? Heb je wel eens gedacht aan asielzoekers?

Je hebt het misschien al gelezen of gehoord: Asielzoekers mogen ook vrijwilligerswerk doen. Voor jouw organisatie kan samenwerken met een asielzoeker of statushouder een verrijking zijn. Het biedt jou en je collega’s de kans om je blik op de wereld te verruimen. Bovendien beschikken asielzoekers over een flinke portie veerkracht en hebben ze talenten en vaardigheden die je goed kunt benutten voor je organisatie.

Overwegen jullie om een asielzoeker een kans te bieden om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Vraag dan nu al een vrijwilligersverklaring aan bij UWV. Deze verklaring heeft je organisatie nodig als er asielzoekers bij jullie aan de slag gaan. UWV toetst of het echt gaat om vrijwilligerswerk.

Waar moet je organisatie in ieder geval aan voldoen, om zo'n verklaring te kunnen krijgen?

  • Jullie organisatie streeft een sociaal maatschappelijk belang na dat blijkt uit de statuten of reglementen.
  • De activiteiten van je organisatie komen overeen met de doelstelling.
  • Jullie organisatie valt niet onder de winstbelasting of is daarvan vrijgesteld.
  • De bestuursleden van jullie organisatie ontvangen alleen een onkostenvergoeding en/of een vacatiegeld.
  • Het vrijwilligerswerk komt niet in de plaats van een (voorheen) betaalde werkplek.

Hoe krijg je zo'n verklaring? Vul het aanvraagformulier in en stuur het op naar UWV. Binnen 2 weken krijg je antwoord en weet je of jouw organisatie ook asielzoekers als vrijwilliger kan verwelkomen. De verklaring geldt voor werkzaamheden binnen jullie organisatie, is niet persoonsgebonden en is 3 jaar geldig.

Heb je vragen over dit onderwerp of over het aanvraagformulier? Je kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen. We denken met je mee, geven informatie en indien nodig helpen we je met de aanvraag. Vraag naar ons Adviesteam.

Meer lezen? Kijk op www.rijksoverheid.nl