Doe iets aan zomereenzaamheid

Zomereenzaamheid is een nog redelijk onbekend begrip. Toch is het niet zo vreemd als je misschien in eerste instantie denkt. Mensen, die al een klein sociaal netwerk hebben, missen in de zomermaanden vaak hun contacten, omdat familie, buren of kennissen zelf op vakantie gaan. Bovendien stoppen de activiteiten bij clubs, verenigingen en buurthuizen vaak in de zomerperiode. Daarom is het juist zo belangrijk om in deze periode contact te houden of contact te maken. 

Hoe kun je helpen?
Nodig eens iemand in je omgeving, van wie je vermoedt of weet dat hij of zij weinig sociale contacten heeft, eens uitnodigen voor een bezoekje of om iets leuks gaan doen.  

Weet je niet zo één, twee, drie iemand in je omgeving, die je een plezier zou doen met een spontane uitnodiging, kijk dan eens op www.alkmaarvoorelkaar.nl. Daar vind je diverse mensen, die heel graag een keer of misschien zelfs wel wat vaker met iemand op pad willen of blij zouden zijn met een bezoekje. Of bied je diensten aan bij één van de organisaties, die hulp bieden aan mensen met minder sociale contacten. 

Zou je zelf wel wat meer contacten willen hebben?
Heb je zelf last van zomereenzaamheid? Ook daarvoor kun je terecht op de website www.alkmaarvoorelkaar.nl door het plaatsen van een hulpvraag. Vind je het lastig om dit zelf te doen? Bel dan 072 519 16 00. De medewerkers van de Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar helpen je graag verder. En je kunt natuurlijk ook kijken of je zelf iets aan vrijwilligerswerk kunt doen. Zo kun je ook weer nieuwe mensen leren. 

Meer dan alleen zorg 
Sommige mensen zeggen bij het lezen van een artikel zoals hiernaast: “Dat is helemaal niets voor mij. Ik ben niet zo’n zorgzaam type.” Maar je kunt ook iemand helpen, door je aan te melden als chauffeur op een busje, dat mensen uit een zorginstelling naar een leuk uitje brengt. De begeleiders zorgen, jij rijdt. Of je knapt eens een tuintje op voor iemand, privé of via een organisatie zoals RSWP. Kijk gewoon eens rond op Alkmaarvoorelkaar.nl. Je kunt natuurlijk ook met ons contact opnemen. Dan kijken we samen wat het beste bij jou past.