Search Menu

Meer dan handen vrijwilligersprijzen

De inschrijving voor de Meer dan handen vrijwilligersprijzen is geopend.  Met deze prijzen zet VWS inspirerende voorbeelden in het zonnetje én spreekt ze haar waardering uit voor de vrijwilligers die zoveel mogelijk maken. Nieuw dit jaar is dat gemeenten vrijwilligersorganisaties, -initiatieven en -projecten uit hun gemeente voordragen. Landelijke organisaties kunnen zichzelf aanmelden. Organisaties kunnen 5000,- winnen. Inschrijven kan tot 7 december via www.vrijwilligersprijzen.nl.
Er zijn prijzen te winnen in drie categorieën: Landelijk, Lokaal en de Vriendenloterij Passieprijs. Lokale organisaties organiseren activiteiten in hun gemeente of in een regio. Voor de categorie Landelijk kunnen landelijke organisaties of afdelingen of projecten van landelijke organisaties inschrijven. Voor de Vriendenloterij Passieprijs komen individuele vrijwilligers in aanmerking.

Aanmelden

Dit jaar kunnen lokale vrijwilligersorganisaties, -initiatieven en -projecten  alleen door hun gemeente worden ingeschreven. Elke gemeente mag 3 organisaties en 1 vrijwilliger aanmelden. Gemeenten moeten daarbij ook duidelijk maken wat ze zelf doen aan erkenning en waardering van vrijwilligers(werk). Dit kan van alles zijn: van het organiseren van lokale vrijwilligersprijzen, een feestavond tot het beschikbaar stellen van faciliteiten. Met de inschrijving zetten ze zo hun lokale vrijwilligerswerk in het zonnetje. Landelijke organisaties schrijven zichzelf in en kunnen ook iemand uit hun organisatie voordragen voor de Vriendenloterij Passieprijs.

Jury- en publieksprijzen

Alle inschrijvingen worden direct op www.vrijwilligersprijzen.nl gepubliceerd. Vanaf 7 december kan het publiek op alle aangemelde organisaties en projecten stemmen. Daarnaast worden per categorie 6 projecten en/of vrijwilligers genomineerd voor de juryprijs. Zij worden op 11 januari 2017 bekendgemaakt op de website. De uitreiking vindt plaats op 2 februari 2018. Hiervoor wordt de staatsecretaris van VWS uitgenodigd.

Wat valt er te winnen?

De juryprijzen voor de projecten en organisaties bedragen ieder € 5.000. De publieksprijzen € 2.000. De winnaars van de VriendenLoterij Passieprijs ontvangen een reischeque en zakgeld ter waarde van € 1.000 (juryprijs) of € 500 (publieksprijs).

Waar let de jury op?

De lokale vrijwilligersorganisaties, -initiatieven en -projecten  moeten het verschil maken in een gemeente. Bijvoorbeeld omdat de organisatie inwoners verbindt, verrassend of vernieuwend is, waardering en oog heeft voor de eigen vrijwilligers, bijdraagt aan een zorgzame samenleving en/of duurzaam is. Bij de landelijke organisaties let de jury vooral op hoe de organisatie het verschil maakt voor de vrijwilligers. Dat kan zijn in ondersteuning, waardering, begeleiding of aanpak.

De prijzen zijn een initiatief van het ministerie van VWS en worden dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. De prijzen worden ondersteund door Vereniging NOV, VNG en de VriendenLoterij.

BRON: Movisie.nl