Patricks succesverhaal

Het verhaal van Patrick is een positief verhaal. Vijf jaar geleden zat Patrick nog thuis op de bank. Afgekeurd om medische redenen, en met weinig omhanden, waardoor hij zich steeds minder goed ging voelen. Maar via vrijwilligerswerk bij het Vrij Zijn Theater kwam hij uit die negatieve spiraal. Hij hervond zijn zelfvertrouwen. En vond daarna een betaalde baan als huismeester bij Artiance, Centrum voor de Kunsten in Alkmaar. Daar werkt hij nu alweer twee jaar met veel plezier.

Van vrijwilliger naar betaalde kracht
Patrick heeft altijd gewerkt, in allerlei soorten banen. Bij een woningbouwvereniging in Alkmaar vond hij een baan die hem op het lijf geschreven was, als huismeester in de wijk. Helaas stopte deze baan in 2010 vanwege de economische crisis. De volgende tegenslag was dat er rond die tijd een chronische ziekte bij hem werd geconstateerd. Terwijl hij ziek was, probeerde hij wel aan het werk te blijven, met veel korte banen, maar geen ervan bood echt voldoening. Zijn ziekte werd erger en in 2013 werd hij tijdelijk voor 100% afgekeurd. De combinatie van het ziekzijn en het thuis zitten met niks te doen, maakte dat hij zich steeds minder goed ging voelen. Patrick merkte dat hij de regelmaat van een werkritme echt nodig had. 

Om hieruit te komen, ging hij heel veel solliciteren; hij schreef soms wel vijf brieven per dag. Patrick vertelt: “De 'baan’ als sollicitant is de slechtste baan die er is, omdat je de hele tijd wordt afgewezen. Je hoort de hele dag ‘Nee’. En heel vaak krijg je helemaal geen antwoord op een sollicitatie, wat nog frustrerender is. Ik werd er heel onzeker van. ”

Op een gegeven moment was hij bezig met het schrijven van een brief voor een conciërgefunctie bij het Vrij Zijn Theater. Hij was meteen enthousiast bij het lezen van de functiebeschrijving. Pas halverwege zijn brief realiseerde hij zich dat hij de vacature via de Vrijwilligerscentrale had gevonden, en dat het dus om een vrijwilligerswerk ging. Lang hoefde hij er niet over na te denken, want hij had al vaker vrijwilligerswerk gedaan. Zo kwam hij in 2014 bij Vrij Zijn terecht

Dat werd de ommezwaai in zijn leven. Patrick begon met twee dagen per week, wat al snel op liep naar vier dagen. Hij was eerst vooral bezig met concrete taken als conciërge. Later hielp hij ook steeds meer met de theaterproducties, waaronder de muzikale ondersteuning. Soms was hij wel zeven dagen per week ermee bezig. Door al deze taken te doen kon hij echt aan zichzelf werken en kreeg hij zijn zelfvertrouwen terug.

Dit hielp hem om opnieuw de stap te zetten om te gaan solliciteren naar een betaalde baan. Want ondertussen kreeg hij nog steeds e-mails van vacaturesites. De vacature voor huismeester bij Artiance sloot perfect aan op het vrijwilligerswerk bij Vrij zijn, dus solliciteerde hij op de functie en werd aangenomen. Patrick is zeer tevreden bij zijn huidige werkgever: “Ik heb misschien wel honderd werkgevers gehad, en dit is de meest sociale die ik ooit ontmoet heb. Een heel erg goede match! Ik word heel erg vrijgelaten en ik heb heel veel zeggenschap. Bij Artiance mag iedereen zijn zegje doen en daar wordt naar geluisterd. Per dag weet je nooit wat je krijgen gaat. Soms denk ik ‘wat heb ik eigenlijk gedaan vandaag?', maar meestal denk ik ‘Wat heb ik niét gedaan?’ Op een gegeven moment word je overal voor gevraagd: wil je dit doen, kun je dat doen? Ik ben hier nodig. “

THEATER A.F. VRIJ ZJIN
Het succes van het Theater A.F. Vrij Zijn in Alkmaar heeft als basis vriendschap en samenwerking. Zij willen mensen van elkaar laten leren, mensen met elkaar verbinden – ongeacht leeftijd of sociale afkomst – en mensen bijna onbewust via het theater meer zelfvertrouwen geven en saamhorigheid bieden. Zodat mensen elkaar accepteren en elkaar met respect behandelen. In dit kader organiseren ze theaterworkshops, exposities, schilderworkshops, dansworkshops & zangworkshops voor volwassenen en vooral ook voor kinderen. Ook de voorstellingen zijn voor een breed publiek. 
www.vrijzijntheater.nl

ARTIANCE
Bij Artiance, Centrum voor de Kunsten in Alkmaar is het uitgangspunt dat kunst en creativiteit bijdragen aan de sociale, educatieve en artistieke ontwikkeling van ieder mens. Iedereen, van jong tot oud, die zich actief wil bezighouden met beeldende kunst, dans, media & design, musical, muziek of theater, krijgt hier de kans om zijn of haar talenten te ontdekken, ontwikkelen en boven zichzelf uit te stijgen.
www.artiance.nl