Verslag Jubileumsymposium

Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar bestaat dit jaar tien jaar. Dat is een reden om terug te blikken, maar vooral om vooruit te kijken. want vrijwilligerswerk zal ook in de toekomst een gegeven blijven. Zonder vrijwilligers kunnen immers allerlei leuke, mooie, nuttige en noodzakelijke activiteiten in onze samenleving niet plaatsvinden. Daarom organiseerden wij donderdag 14 juni een symposium over ‘De toekomst van vrijwilligerswerk’. Maar wel met een feestelijk tintje!

Symposium

ONTVANGST
De ruim honderd deelnemers waren afgevaardigden van verschillende organisaties uit de regio. Van kleine tot grote organisaties. Van cultuur tot sport en van zorg tot religie. Rabobank Alkmaar e.o. stelde haar auditorium ter beschikking voor dit evenement. Volgens Roel de Groot, Manager Bedrijven MKB, omdat: “... de Rabobank als coöperatie vrijwilligerswerk een warm hart toedraagt. Daar draait ook alles om samenwerken.”

In de feestelijk versierde zaal werden de gasten ontvangen met koffie, thee, heerlijke koek en live muziek. Na de openingswoorden door dagvoorzitter Glenn van der Burg, vertelde Eerde de Swart, directeur van de Vrijwilligers Centrale, kort iets over het ontstaan en de veranderingen, die de afgelopen jaren hebben gekenmerkt. Van een vooral uitvoerende organisatie naar een organisatie, die ondersteuning biedt, meedenkt en samenwerking zoekt. Hij voegde daaraan vol trots toe, dat dit niet mogelijk is zonder de enthousiaste inzet van het hele team van de Vrijwilligers Centrale, betaalde én vrijwillige medewerkers.

INLEIDING
Joost van Alkemade, directeur van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), sprak lovende woorden over de manier waarop de Vrijwilligers Centrale zich heeft ontwikkeld. Proactief en inspelend op nieuwe ontwikkelingen. “Een positief voorbeeld voor andere vrijwilligerscentrales.” Hierna gaf hij een inspirerend betoog over de toekomst van vrijwilligerswerk. Hieronder is dit betoog terug te lezen.

Inleidende presentatie Joost van Alkemade (NOV)

FLITSPRESENTATIES
Vervolgens werden er drie flitspresentaties gegeven over verschillende manieren om vrijwilligerswerk ook in de toekomst in te kunnen blijven zetten. Kijk hieronder de flitspresentaties terug.

Flitspresentatie Tetje Falentijn (Landschap NoordHolland)
Flitspresentatie Jeroen de Punder (NLvoorElkaar)
Flitspresentatie Hein Veerman (NOC*NSF)

TALKSHOW
Anja Remmé (Show- en popkoor Heartbeat), Jelmer de Reus (Stichting Angstbuddies) en Sandra Bronkhorst (Podium Victorie) vertelden in de hieropvolgende talkshow uit eigen ervaring waarom ze vrijwilligerswerk zijn gaan doen en wat hun organisatie doet om vrijwilligers te binden.

WAT GA JE MORGEN DOEN
Met al deze verhalen vers in het achterhoofd werden de deelnemers gevraagd na te denken over welke eerste stap ze gaan zetten om te zorgen dat hun organisatie klaar is voor de toekomst. Want met een klein beetje verandering blijkt die toekomst zonniger dan veel mensen in eerste instantie dachten.

FEESTELIJKE AFSLUITING
Na een gezellige afsluiting met een drankje en een hapje en live muziek door Valerie Lamers Bocaranda en Mick Langenberg gingen de deelnemers aan het begin van de avond met een vrolijke zonnebloem als cadeautje weer naar huis.

Kijk hieronder voor een sfeerimpressie van het symposium.