Achter de schermen bij Annemarie

Deze week kijken we achter de schermen bij Annemarie. Zij is planner en telefoniste bij Stichting Rolstoelbus Alkmaar.

Hoe heet je? 
Annemarie 

Hoe oud ben je? 
43 jaar  

Waar werk je als vrijwilliger?  
Stichting Rolstoelbus Alkmaar. 

Wat doe je daar precies? 
Ik ben telefoniste en planner. Ik krijg telefoontjes van mensen in een rolstoel, die gebruik willen maken van de rolstoelbus. Ik plan deze ritjes in op de tijden, dat de rolstoelgebruikers vervoerd willen worden. Hiernaast doe ik ook nog de planning voor de chauffeurs en telefonistes. Wanneer er iemand ziek is, zorg ik voor invallers.  

Waarom ging je vrijwilligerswerk doen?  
Ik kwam uit de zorg en ging van branche veranderen. Hierdoor zat ik korte tijd zonder werk.  Ik wilde iets doen om mijn tijd te vullen en om mijn kennis en ervaring uit te breiden. Ook nadat ik weer betaald werk had, ben ik het werk bij de Rolstoelbus blijven doen. Omdat het leuk is en omdat je iets goeds doet voor de maatschappij. Dat vind ik heel normaal. 

Hoe ben je bij de Rolstoelbus terecht gekomen?  
In 2009 ben ik via de Vrijwilligers Centrale bij de Rolstoelbus terechtgekomen. Een kennis vertelde mij dat er een online vacaturebank was. Ik zocht een functie als planner en de Rolstoelbus had een vacature. Ik mocht er snel op gesprek komen en werd gelijk aangenomen.  

Hoe lang werk je al als vrijwilliger?  
Eind dit jaar werk ik al 10 jaar als vrijwilliger en ik ben niet van plan om te stoppen.  

Heb je hiervoor nog ergens anders gewerkt als vrijwilliger?  
Ik deed toen ik ongeveer 18 was mee als kampbegeleider bij buurthuis De Dobber en De Eenhoorn.  

Wat vind je zo leuk aan jouw vrijwilligerswerk?  
Als rolstoeler is het lastig om knap vervoer te vinden. Het voelt voor mij als een goede maatschappelijke dienstverlening omdat het al lastig genoeg is voor mensen om afhankelijk te zijn van dit vervoer. Ik vind het fijn dat ik op deze manier kan helpen. Rolstoelbus bestaat ook uit een fijne club mensen. Iedereen toont veel inzet en is echt betrokken. Dat vind ik mooi en hierdoor blijf ik me ook aangetrokken voelen tot dit werk. Maar het is ook gewoon erg gezellig.  

Wat betekent dit vrijwilligerswerk voor jou?  
Het is voor mij een fijne besteding van mijn vrije tijd. Zo heb ik een leuke invulling van mijn dag en doe ik ook nog iets goeds voor de maatschappij. Thuiszitten is niks voor mij. Op een gegeven moment verveelt dat ook een keer. Op deze manier blijf ik toch onder de mensen, ontmoet ik nieuwe mensen en doe ik nieuwe ervaringen op. Dit zijn voor mij hele belangrijke positieve punten in mijn leven, die ik heb te danken aan mijn vrijwilligerswerk.  

Wat voor boodschap heb jij voor mensen die (nog) geen vrijwilligerswerk doen?  
Ik hoor nog heel vaak om me heen dat je bij vrijwilligerswerk geen nee kunt zeggen en dat je gebruikt wordt als vrijwilliger. Er hangt daardoor een negatieve sfeer om vrijwilligerswerk heen. Ik zou graag willen meegeven dat dit totaal niet zo is. Vrijwilligerswerk is juist ontzettend positief en iedereen heeft de vrijheid om iets te zoeken wat bij hem of haar past.  

Meer weten over Stichting Rolstoelbus Alkmaar? Bekijk hier hun website.

Annemarie Rolstoelbus

Rolstoelbus 1