Achter de schermen bij Christiaan

Vandaag nemen we een kijkje achter de schermen bij Christiaan. Christiaan is allround vrijwilliger bij Filmhuis Alkmaar. 

Hou oud ben je?
59 jaar  

Waar werk je als vrijwilliger?
Ik ben vrijwilliger bij Filmhuis Alkmaar. Het Filmhuis aan de Pettemerstraat heeft een heel breed, ijzersterk programma, variërend van goede publieksfilms en interessante documentaires tot sterke alternatieve films. Bij Het Filmhuis een film kijken betekend niet alleen maar twee uur op je stoel zitten en naar een film kijken. De film gaat echt ergens over en heeft altijd een boodschap.  

Wat doe je daar precies? 
Ik sta bij Het Filmhuis achter de bar. Hier maak ik de drankjes klaar en haal ik de kopjes en schoteltjes weer bij de tafels op. Er wordt in principe aan de bar besteld door de klanten. Wanneer het rustig is loop ik wel een rondje om bestellingen op te nemen en serveer ik deze ook bij de tafels.   

Er zijn bij ons vier rollen als vrijwilliger. Namelijk: Kassa-, bar-, zaalmedewerker en vliegende keep. Afhankelijk van je ervaring kan je bepaalde taken wel of niet uitvoeren binnen Het Filmhuis. Ik ben vliegende keep, dit houdt in dat ik bijspring waar het op dat moment nodig is.  

We hebben een systeem waarin je op kan geven wanneer je wilt werken en wat je dan wilt doen. Ik geef me hiervoor nooit op als ticketverkoper. Dit vind ik namelijk niet zo leuk. Het voordeel van vrijwilligerswerk is dat je juist kan doen wat je leuk vindt.  

Waarom besloot je vrijwilligerswerk te gaan doen?
Om mensen tegen te komen. Ik ben alleenstaand, mijn kinderen zijn het huis uit en ik woon op een boerderij. Ik vind het niet leuk om avonds alleen thuis te zitten. Ik heb een eigen bedrijf gehad met een compagnon en dit is verkocht. Nu doe ik alleen dingen die ik leuk vind om te doen.  

Hoe ben je bij Filmhuis Alkmaar   terecht gekomen?
Ik kwam zelf al bij Het Filmhuis. Het publiek wat er komt sprak mij aan en dat wekte bij mij de interesse om hier ook aan de slag te gaan als vrijwilliger. Ik sprak een dame achter de bar aan met de vraag hoe ik hier vrijwilliger kan worden. Ik moest het contactformulier op de website van Filmhuis Alkmaar invullen. Op deze manier ben ik bij Het Filmhuis terecht gekomen.  

Hoe lang werk je al als vrijwilliger?
Inmiddels 1,5 jaar. Ik werk tussen de drie en zes diensten per maand. Je moet minimaal drie diensten per maand draaien om vrijwilliger te kunnen blijven. Er is geen maximum aantal. Een dienst duurt afhankelijk tot wat je je inroostert tussen de drie en de vier uur.  

Heb je hiervoor nog ergens anders gewerkt als vrijwilliger?
Ik sta sinds een half jaar ook één dag per week op zondag achter de bar bij dansschool De Bruijn-Bonel. Ik heb toen ik jonger was veel aan wedstrijd dansen gedaan. Ik wilde de sfeer van het dansen weer proeven. Ik volg hier zelf ook danslessen.  

Daarnaast ben ik voorzitter van Vliegclub Middenmeer. Ik heb hier zelf ook een sportvliegtuig. Hier ben ik vier uur per week mee bezig.  

Wat vind je zo leuk aan jouw vrijwilligerswerk?
Ik doe dit om mensen tegen te komen, contact te hebben met mensen en samenwerking met collega’s vind ik fijn. Om na 25 jaar een eigen bedrijf met personeel te hebben gehad en altijd bovenaan te staan. Vind ik het ook leuk om het nu eens van de andere te bekijken.  

Wat betekent jouw baan als vrijwilliger voor jou?
Ik ben een mensen mens. Ik vind het heel fijn om met mensen om te gaan en dit vrijwilligerswerk bij Het Filmhuis biedt alles wat ik zoek. 

Wat voor boodschap heb jij voor mensen die (nog) geen vrijwilligerswerk doen? Als je tijd en energie over hebt om naast je huidige leven nog iets te doen, wordt dan vrijwilliger. Vrijwilligerswerk is voor mij een verrijking van mijn leven! 

Wil jij ook een keer een filmp kijken bij Filmhuis Alkmaar? Kijk hier voor meer informatie.