Achter de schermen bij Claudia

Deze week nemen we een kijkje achter de schermen bij Claudia. Claudia is verhalenvertelster en gastvrouw bij het weeggedeelte van De Waagtoren.  

Hoe heet je ?
Claudia 

Hou oud ben je? 
45

Waar werk je als vrijwilliger? 
Bij het weeggedeelte van De Waagtoren. 

Wat doe je daar precies?  
In de advertentie stond verhalenvertellers. Maar ik vind eigenlijk dat je er ook wel de term gastvrouw en gastheer aan kan toevoegen. Ik verwelkom mensen die het interessant vinden om binnen te komen kijken. En ik vertel iets van de historie van de Waag en de functie van het weeggedeelte nu. Ik let daarbij ook op de spullen van de kaasdragers, die in het weeggedeelte opgeslagen liggen. Die spullen mogen namelijk niet aangeraakt worden door de gasten.

Soms blijven mensen wat langer hangen. Dan kan ik ook wat meer over Alkmaar zelf vertellen. Ik geef ook leuke toeristische tips of verwijs mensen door naar het VVV kantoor naast de Waag.

Waarom besloot je vrijwilligerswerk te gaan doen? 
Ik wil heel graag iets voor de gemeente Alkmaar betekenen. Ik vind het leuk om met mensen om te gaan en lekker buiten te zijn. ik ben communicatief vaardig. Ik vind het ontzettend leuk om Alkmaar te promoten en ik maak mijzelf graag nuttig.

Hoe ben je bij het weeggedeelte van De Waagtoren  terecht gekomen? 
Ik ben hiervoor vrijwilligster geweest bij de Klim naar de Hemel. Hier is bij mij de interesse opgewekt om Alkmaar te promoten en verhalen te vertellen. Langlopende projecten vind ik ontzettend leuk om te doen omdat je op deze manier veel over het gebouw te weten komt. Bovendien is het erg leerzaam.

Mijn moeder zag in de krant een advertentie met deze vacature. Ik wist meteen dat dit iets voor mij zou zijn. Toen heb ik een mail gestuurd met mijn motivatie naar VVV Alkmaar. Vervolgens kreeg ik een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Daar kon ik alle formulieren invullen en aangeven welke dagen ik beschikbaar ben. Later kreeg ik het rooster met de datum waarop ik kon beginnen.

Hoe lang werk je al als vrijwilliger?
Dit is het eerste jaar dat dit project gestart is. Ik ben hier al vrijwilligster vanaf de opening op 2 april 2019. Ik werk twee dagdelen per week en één keer per maand nog één extra dagdeel in het weekend. Er wordt eerst door gemeente Alkmaar en de VVV bekeken hoe goed dit project loopt dit jaar. Wanneer er veel animo is gaan we volgend jaar het hele kaasmarktseizoen elke dag open.

Heb je hiervoor nog ergens anders gewerkt als vrijwilliger? 
Ik heb vorig jaar meegedaan aan de Klim naar de Hemel. Voor de rest heb ik nog nooit eerder ergens vrijwilligerswerk gedaan. 

Wat vind je zo leuk aan jouw vrijwilligerswerk? 
Het is voor mij erg leerzaam en ik ben lekker buiten, Ik vind het contact met de mensen heel fijn. Ik merk ook dat ik in het begin minder vragen kon beantwoorden dan nu. Hierdoor weet ik dat ik zelf in de tussentijd al een hoop heb geleerd.

Het kennis doorgeven en het stukje promotie van Alkmaar vind ik vooral ook erg leuk.  

Wat betekent jouw baan als vrijwilliger voor jou? 
In contact met mensen zijn is voor mij opladen. Dit geeft mij positieve energie. Hierdoor voel ik mij nuttig en word ik harstikke blij.

Wat voor boodschap heb jij voor mensen die (nog) geen vrijwilligerswerk doen? 
Vrijwilligerswerk is dankbaar en mooi werk. Je krijgt er een fijn gevoel van.

Er valt altijd vrijwilligerswerk te vinden waarin je je eigen competenties kwijt kunt en je jouw sterke kanten kunt benadrukken. Hierdoor kan je jezelf toch weer verder ontplooien. Door vrijwilligerswerk heb je sterk het gevoel dat je gewenst bent en dat je ertoe doet.

Dit project draait volledig op vrijwilligers. Om alle dagen open te kunnen, worden er nog nieuwe verhalenvertellers gezocht! Heb je interesse? Kijk hier voor meer informatie over de vacature en om je aan te melden.