Achter de schermen bij Esther

Deze week nemen we een kijkje achter de schermen bij Esther. Esther is onder andere gastvrouw bij Aanloophuis De Steiger.

Hoe heet je? 
Esther  

Hou oud ben je? 
56 

Waar werk je als vrijwilliger? 
Ik werk zes uur per week bij De Steiger in Alkmaar. De Steiger is een gezellige huiskamer waar iedereen welkom is voor een lekker bakje koffie of thee.  

Wat doe je daar precies?  
Ik ben daar gastvrouw. Ik schenk koffie en thee, zorg voor gezelligheid, ben een luisterend oor en ik doe eens in de drie weken de tafelleiding. Tafelleiding bij ons houdt in dat we gezamenlijk bidden voor het eten en dat ik een verhaal vertel aan de gasten. En ik zit in de feestcommissie voor het 25-jarig bestaan van De Steiger.

Waarom besloot je vrijwilligerswerk te gaan doen? 
Ik werkte vroeger als juf. Vanwege omstandigheden kon ik dit werk niet meer doen. Thuiszitten is niks voor mij. Daarom ben ik vrijwilligerswerk gaan zoeken, omdat ik graag onder de mensen wil zijn. 

Hoe ben je bij de Steiger terecht gekomen? 
Ik eet op vrijdag altijd bij het buurthuis in Overdie. Dit heet Overdie schept op. Doordat iemand mij vertelde over De Steiger leek het mij leuk om hier een keer naar toe te gaan. De eerste drie maanden dat ik bij De Steiger kwam, kwam ik als gast. Ik vond het hier zo leuk dat ik mij heb aangemeld als gastvrouw.  
 
Hoe lang werk je al als vrijwilliger? 
Ik ben al zes maanden vrijwilligster bij de Steiger en ik ben nog lang niet van plan om te stoppen!  

Heb je hiervoor nog ergens anders gewerkt als vrijwilliger? 
Ik ben ook nog een uur in de week 1-op-1 maatje bij verpleeghuis De Palatijn. Hier drink ik koffie en heb ik leuke gesprekken met een mevrouw op leeftijd. Ik heb met mijn vrijwilligerswerk voor de Palatijn ook de medaille van Held van Alkmaar gekregen van Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar in 2018. De Palatijn is onderdeel van Stichting Zorgorganisatie NiKo.  

Daarnaast haak ik kleedjes voor Stichting Babyspullen. Ik ben vroeger ook nog vrijwilligster geweest voor speeltuinvereniging de OKB in Alkmaar. En vorig jaar heb ik genoten van mijn vrijwilligerswerk bij het project Klim naar de Hemel. 

Wat vind je zo leuk aan jouw vrijwilligerswerk? 
Het geeft zingeving aan mijn leven. Ik hou van kwetsbare mensen, die hebben het meeste aandacht nodig. Als ik daarvoor een zonnetje kan zijn, zodat ze een fijne dag hebben, dan geeft dat mij een goed gevoel. 

Wat betekent jouw baan als vrijwilliger voor jou?  
Regelmaat in mijn leven. Vrijwilligerswerk is wel vrijwillig maar niet vrijblijvend, want ze rekenen wel op je. Ik heb een uitkering en zo kan ik er wat voor terugdoen. Dat vind ik fijn. 

Wat voor boodschap heb jij voor mensen die (nog) geen vrijwilligerswerk doen? 
Dat het je zo veel rijker kan maken aan ervaring. En dat heeft niks met geld te maken. Ook al doe je al betaald werk er naast. Het is heel hard nodig. Ik denk dat als alle vrijwilligers één dag zouden stoppen Nederland op zijn kop ligt. Vrijwilligers maken ook hier het verschil. 

Wil jij meer weten over de genoemde stichtingen?

Bekijk dan deze websites:  
Aanloophuis De Steiger
De Palatijn, Stichting Niko
Stichting Babyspullen
Speeltuin OKB