Achter de schermen bij Helene

Deze week nemen we een kijkje achter de schermen bij Helene. Helene is lid van het 4 mei comité Langedijk. 

Hoe heet je?
Helene

Hou oud ben je? 
51 jaar

Waar werk je als vrijwilliger? 
Ik zit in het 4 mei comité van Langedijk. Al vanaf 1946 wordt er op 4 mei in Noord-Scharwoude een dodenherdenking gehouden ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen. Deze herdenking vindt tegenwoordig plaats in zowel Sint Pancras als in Noord-Scharwoude. Elk jaar heeft z’n eigen thema. De slogan voor de periode 2016-2020 is “Geef vrijheid door” en het thema van dit jaar (2019) was: “In vrijheid kiezen”.

Wat doe je daar precies?  
Wij bereiden de herdenkingen voor, met alle activiteiten die daar binnen de gemeente bijhoren.

Je kunt hierbij denken aan: Aanvragen van afzettingen, evenementvergunningen en zorgen voor genoeg EHBO’ers tijdens het evenement. Ikzelf onderhoud vooral de connecties met de bassischolen. We hebben met alle basisscholen van Langedijk twee monumenten geadopteerd. De Stier in Noord-Scharwoude en het oorlogsmonument bij het spoor in Sint Pancras.

Tijdens de eredienst en kranslegging leggen twee kinderen per basisschool een krans namens alle schoolkinderen in Langedijk. De andere kinderen die ook meehelpen bij de kranslegging, leggen allemaal een roos.  Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat we bevrijd zijn. De herdenking wordt dan extra speciaal omdat we iets bijzonders willen gaan toevoegen. Helaas kan ik daar verder nog niets over vertellen! We beginnen rond december/januari met alle voorbereidingen. Gemiddeld ben ik één uur per week bezig met de administratie en andere voorbereidingen. Wanneer er vergaderingen zijn kan dit tot tweeëneenhalf uur duren.Helene Kranslegging Kinderen

Waarom besloot je vrijwilligerswerk te gaan doen? 
Ik denk dat het heel goed is om te voelen dat je iets bij kunt dragen aan de samenleving. We leven toch in een tijd waarin we verwachten iets terug te krijgen, wanneer we voor een ander iets doen. Juist wanneer je je belangeloos inzet voor de mensen geeft dat je een gevoel van verbinding. Dit gevoel is voor mij anders dan bij mijn betaalde werk.

Hoe ben je bij het 4 mei comité Langedijk terecht gekomen? 
Ik ging vroeger voordat ik in het bestuur zat al naar deze herdenking. Ik heb aangegeven bij de organisatie dat ze mij kunnen benaderen wanneer ze iemand zoeken. Toen iemand wegviel hebben ze mij inderdaad benaderd.   

Hoe lang werk je al als vrijwilliger? 
Ik werk hier nu 4 jaar als vrijwilliger.

Heb je hiervoor nog ergens anders gewerkt als vrijwilliger? 
Ik zit in het bestuur van de Harteraad, afdeling Trombose. Harteraad heette voorheen Hart en Vaat stichting. Ik doe hiervoor ook het beheer van de Facebookgroep. Dit is bij elkaar wel twee uur per week.

Ik collecteer ook nog één keer per jaar voor Amnesty International Nederland. Dit doe ik nu bijna vijf jaar.

Wat vind je zo leuk aan jouw vrijwilligerswerk? 
Het is heel dankbaar werk. Het geeft mij het gevoel iets te kunnen betekenen voor anderen uit de gemeenschap.  

Tegenwoordig kijkt men best wel naar wat voor rechten ze hebben in de maatschappij. Maar ik hoor mensen weinig praten over de plichten. Ik vind het belangrijk dat we leven in een wij-samenleving in plaats van een ik-samenleving.

Wat betekent jouw baan als vrijwilliger voor jou? 
Je maakt deel uit van een groter geheel. Het geeft mij ook het gevoel van verbinding. Vrijwilligers zullen het gevoel herkennen dat het je geeft.

Het is niet geheel belangeloos want het brengt mij ook iets positiefs. Wanneer de herdenking afgelopen is en we hebben een mooie avond neergezet, bedanken mensen ons en de organisatie dat we dit doen. Dat geeft ons een fijn en voldaan gevoel.

Wat voor boodschap heb jij voor mensen die (nog) geen vrijwilligerswerk doen? 
Je weet niet wat je mist! Ik zou zeggen doen! Iedereen mag altijd een keer meelopen om het te ervaren. Vanaf het moment dat je het ervaart denk ik niet dat het je ooit nog loslaat.

Vrijwilligerswerk is puur met je hart en ziel. Dat zorgt in je leven juist voor de kers op de taart.

Klik hier voor meer informatie over de herdenking en de monumenten. 

Klik hier voor de contactgegevens van het secretariaat en voor eventuele vragen of opmerkingen.

Amnesty International  zoekt altijd collectanten. Je kunt je hier aanmelden om collectant te worden voor Amnesty International.

De Trombose groep heeft op dit moment genoeg vrijwilligers. Via de website van Harteraad kunnen mensen wel donateur worden. Klik hier om donateur te worden van Harteraad.