Achter de schermen bij Lisette

Deze week nemen we een kijkje achter de schermen bij Lisette. Lisette is communicatiemedewerker bij Stichting Present Heerhugowaard-Langedijk.   

Hoe heet je?
Lisette

Hou oud ben je? 
33

Waar werk je als vrijwilliger en wat doe je daar? 
Ik ben vrijwilliger bij Stichting Present Heerhugowaard-Langedijk. Ik doe hier de PR en de communicatie. Bovendien ben ik projectleidster van de praktische klussen die we uitvoeren.

Present is een non-profit organisatie. Wij werken met vrijwilligers die zich inzetten voor mensen met een klein netwerk, een klein budget of een slechte gezondheid. We organiseren twee soorten projecten. Praktische en sociale projecten.

Bij praktische projecten moet je denken aan het uitvoeren van bepaalde klussen. Zoals het schilderen van een woonkamer bij iemand met een zeer krappe beurs. Een voorbeeld van een sociaal project is bijvoorbeeld de midzomermaaltijd in Broek op Langedijk in de Trefpuntkerk voor mensen met een kleiner budget. Dit is op 12 juni 2019. Aanmelden hiervoor is nog mogelijk (red. zie onderaan het interview de link hiervoor).  

Een ander sociaal project is Young & Present. Hiermee willen we meer jongeren betrekken bij onze stichting en enthousiast maken voor vrijwilligerswerk.

Een onderdeel van dit project is ‘Eat Pray Love’. Dan gaan we met jongeren van verschillende culturen samen en voor elkaar koken. Het doel is om vooroordelen over elkaars cultuur weg te nemen. Jongeren tussen de 16 en 23 jaar kunnen zich nog hiervoor opgeven (red: zie de link naar Eat Pray Love onderaan het interview).

Voor communicatie schrijf ik artikelen voor de digitale nieuwsbrief. Hiervoor interview ik mensen. Ook onderhoud ik de website en Facebook en Instagram.

We hebben ook een platvormvergadering, waar ik de notulen verzorg. Allerlei organisaties zitten hier bij elkaar en we bespreken hoe we het vrijwilligerswerk in de gemeente kunnen verbeteren. Dit platform is opgezet vanuit de gemeente.

Waarom besloot je vrijwilligerswerk te gaan doen? 
Ik had geen werk, maar ik wilde mezelf toch blijven ontwikkelen. Voor mijn gevoel stond ik stil, dus ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk waar ik iets kon doen met taal en creativiteit.

Hoe ben je bij Present Heerhugowaard-Langedijk  terecht gekomen? 
Ik deed al vrijwilligerswerk bij Wonen Plus Welzijn Langedijk. Ik schreef hier voor het magazine. Ik moest de coördinator van Stichting Present interviewen en tijdens dit interview lieten ze me weten dat ze nog iemand zochten voor de PR en communicatie. Toen heb ik dit op mij genomen. Ik werk hier nu 16 uur per week.  

Hoe lang werk je al als vrijwilliger? 
Ik werk bij Present vanaf december 2017 en nog steeds met plezier.

Bij Wonen plus welzijn werk ik vanaf juni 2017. Dit doe ik ongeveer vijf uur in de twee maanden.

Heb je hiervoor nog ergens anders gewerkt als vrijwilliger? 
Naast het werk voor Wonen Plus Welzijn Langedijk geef ik taalhulp aan statushouders in het taalcafé in de bibliotheek in Heerhugowaard.

Wat vind je zo leuk aan jouw vrijwilligerswerk?
Ik vind het leuk dat ik, ondanks dat ik mijn opleiding niet heb afgemaakt, toch weer van betekenis kan zijn voor de maatschappij. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik mijn talenten kan benutten. Daarnaast  is er een gezellige sfeer en het geeft voldoening.

Wat betekent jouw baan als vrijwilliger voor jou? 
Ik voel mezelf heel nuttig, doordat ik kan laten zien wat ik kan. Ik kan mezelf blijven ontwikkelen en ben lekker onder de mensen. Dat is ook erg belangrijk. Ik ontmoet veel verschillende mensen met allemaal een eigen verhaal tijdens de interviews die ik uitvoer. Het geeft een goede weekstructuur.

Wat voor boodschap heb jij voor mensen die (nog) geen vrijwilligerswerk doen? Mensen denken wel eens dat vrijwilligerswerk zweverig is. Dit is het totaal niet. Het kan je helpen om je sociale netwerk te vergroten en om jezelf nuttig te voelen. Hiermee vergroot je ook weer je kansen op de arbeidsmarkt.

Kijk het filmpje wat Lisette zelf maakte bij Present helemaal onderaan dit artikel!

Wil jij meer weten over de genoemde activiteiten?
Klik hier voor de website van Present Heerhugowaard-Langedijk.
Klik hier voor meer informatie over de midzomer maaltijd op 12 juni 2019.
Klik hier voor meer informatie over het project Young & Present.
Klik hier voor meer informatie over Eat Pray Love.
Klik hier voor meer informatie over Wonen Plus Welzijn Langedijk.