Achter de schermen bij Loes

Deze week nemen we een kijkje achter de schermen bij Loes. Loes is onder andere gastvrouw in het museumcafé. 

Hoe heet je ? 
Loes 

Hoe oud ben je? 
Ik ben 55.  

Waar werk je als vrijwilliger? 
Ik werk bij het Stedelijk Museum Alkmaar.  

 Wat doe je daar precies?   
Ik werk als gastvrouw bij het museumcafé. Hier kunnen gasten gezellig zitten om koffie te drinken met iets lekkers erbij of eventueel ook om te lunchen. Ik zorg voor een gezellige sfeer. Elke dag is anders, de ene dag doe ik de bediening en de andere dag kan ik zelf in de keuken staan om de lunches te bereiden. Ik vind deze afwisseling erg fijn. Dit zorgt er ook voor dat niet één dag hier hetzelfde is. We doen ook zelf de afwas en de overige schoonmaakwerkzaamheden.  

Waarom besloot je vrijwilligerswerk te gaan doen?  
Door omstandigheden kan ik mijn oude beroep niet meer uitvoeren of ander betaald werk doen. En ik ben totaal geen persoon om thuis te zitten. Het was voor mij dan ook vanzelfsprekend om vrijwilligerswerk te gaan doen. Hierdoor blijf ik bezig en maak ik mezelf alsnog nuttig.  

Hoe ben je bij Stedelijk Museum Alkmaar terecht gekomen?  
Via de Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar. Ik heb een account aangemaakt op www.alkmaarvoorelkaar.nl en daar heb ik gereageerd op een administratieve functie bij het museum. Ik heb dus eerst op kantoor gewerkt voor het Stedelijk Museum Alkmaar. Hier deed ik voor de coördinator museumcafé allerlei ondersteunende werkzaamheden. Van menukaarten in elkaar zetten tot en met roosters maken. Ik ben er toen een paar maanden tussenuit geweest en ben vervolgens weer teruggekomen. Alleen dit keer bij het museumcafé in plaats van op kantoor.  

Hoe lang werk je al als vrijwilliger?  
De administratie heb ik 4,5 jaar gedaan. Het museumcafé doe ik nu1,5 jaar. Bij elkaar ben ik nu zes jaar vrijwilligster bij Stedelijk Museum Alkmaar. Ik werk hier één of twee dagdelen per week. 

Heb je hiervoor nog ergens anders gewerkt als vrijwilliger?  
Ik heb in het verleden geen ander vrijwilligerswerk gedaan. Wel ben ik nu naast gastvrouw bij het museumcafé ook acht uur per week receptioniste bij de Vrijwilligers Centrale. De vacature van receptioniste heb ik net als de vacature bij Stedelijk Museum Alkmaar gevonden op: www.alkmaarvoorelkaar.nl.

Wat vind je zo leuk aan jouw vrijwilligerswerk?  
De gezelligheid en diversiteit van mensen die hier komen. Ik heb leuke gesprekken met mensen uit het hele land. Het is voor mij vooral om bezig te blijven in de servicegerichte sector. Ik zorg graag voor anderen en ik heb het gevoel dat ik dat hier goed kan doen.  

Daarnaast is de waardering voor ons als vrijwilligers een belangrijke meerwaarde. Zo krijg je nadat je een jaar als vrijwilliger hebt gewerkt een museumkaart, waarmee je gratis naar musea door het hele land kunt. Ook ontvangen we een kerstpakket en we hebben één keer per jaar een leuk teamuitje.   

Wat betekent jouw baan als vrijwilliger voor jou?  
Een heleboel. Ik tel mee en ik heb het gevoel dat ik iets terugdoe voor de maatschappij. Als ik niks zou doen, zou ik thuis zitten en naar de televisie staren. Daar zou ik heel ongelukkig van worden.  

Wat voor boodschap heb jij voor mensen die (nog) geen vrijwilligerswerk doen? 
Begin vandaag of morgen nog met vrijwilligerswerk. Er is altijd wel een passende omgeving met passend werk, ook voor jou. Het is een verrijking om je ergens voor in te zetten wat een ander ten goede komt. 

Meer weten over het Stedelijk Museum Alkmaar.