Achter de schermen bij Mariëlle

Deze week nemen we een kijkje achter de schermen bij Mariëlle. Mariëlle is vrijwilliger balie- en winkelmedewerker bij Staatsbosbeheer in Buitencentrum Schoorlse Duinen. 

Hoe heet je?
Mariëlle

Hou oud ben je? 
52

Waar werk je als vrijwilliger? 
Ik ben vrijwilliger bij Staatsbosbeheer in het Buitencentrum Schoorlse Duinen, dat ligt aan de rand van het gebied. Hier starten verschillende wandel- en fietsroutes. Ook kun je in dit bezoekerscentrum terecht voor informatie over het natuurgebied, allerlei leuke activiteiten, schoolreisjes, kinderfeestjes, excursies, familie-uitjes, teamuitjes en vergaderingen.

Er is een leuke winkel waar je producten kunt vinden om mee de natuur in te gaan zoals verrekijkers en wandelkaarten. Verassende souvenirs en cadeaus als natuurboeken en unieke streekproducten. Ook is er een leuke brasserie en verschillende doepaden voor de kinderen.

Wat doe je daar precies?  
We hebben rond de 70 vrijwilligers. Iedereen is onderverdeeld in teams. Ik zit in team balie, kassa en winkel. Aan de balie geef ik informatie over wandel- en fietsroutes, activiteiten, excursies, schoolreisjes en vergaderingen. Als winkelmedewerkster doe ik magazijnwerk tot winkelpresentatie. Gemiddeld doe ik dit twee dagen per week.

Waarom besloot je vrijwilligerswerk te gaan doen? 
Ik ben vroeger thuisblijfmoeder geweest. Door omstandigheden kon ik niet werken, dus besloot ik vrijwilligerswerk te gaan doen, omdat ik iets voor de maatschappij wil betekenen. Dit geeft mij een goede daginvulling, meer zelfvertrouwen en meer energie.

Hoe ben je bij Buitencentrum Schoorlse Duinen terecht gekomen? 
Ik ben graag in de natuur , ik wandelde al graag in de Schoorlse Duinen en nam al deel aan excursies. Omdat ik op zoek was naar vrijwilligerswerk wat prefect bij mij past ben ik naar www.alkmaarvoorelkaar.nl gegaan. Hier kan ik via verschillende categorieën een geschikte vacature zoeken. Daar kwam ik telkens op de vacature van Buitencentrum Schoorlse Duinen. Later zag ik deze vacature ook op Facebook verschijnen. Toen wist ik zeker dat ik hier wilde werken als vrijwilliger en heb ik mij aangemeld.  

Hoe lang werk je al als vrijwilliger? 
Ik ben hier nu vrijwilliger sinds april 2018 en doe het met veel plezier.

Heb je hiervoor nog ergens anders gewerkt als vrijwilliger? 
Ik heb veel op de basisschool van mijn kinderen gedaan. Ik was erg actief in de ouderwerkgroep. Verder heb ik nog nooit eerder ergens vrijwilligerswerk gedaan.

Wat vind je zo leuk aan jouw vrijwilligerswerk? 
Het is afwisselend. Je krijgt vrolijke bezoekers want mensen willen lekker de natuur in van jong tot oud. Je krijgt waardering voor je werk. De omgeving zegt ook heel veel, ik vind het een heerlijke omgeving.

Wij werken met meerdere teams en we hebben ook onderling contact met collega’s van andere teams. Hierdoor bouw ik ook sociale contacten op met andere vrijwilligers. Samen hebben wij een sterk wij-gevoel en vormen we een sterk team. Ik doe met een groot team iets moois voor mens en natuur.

Wat betekent jouw baan als vrijwilliger voor jou? 
Voor mij heel veel. Ik ga met een glimlach er naar toe en ik ga met een glimlach weer naar huis.

Wat voor boodschap heb jij voor mensen die (nog) geen vrijwilligerswerk doen? 
Doen! Bedenk waar je interesses liggen en kies iets uit waar je zelf veel plezier uithaalt.

Wil jij net als Marielle vrijwilliger worden voor Staatsbosbeheer bij De Schoorlse Duinen? Kijk hier welke vacature het beste bij jou past.