Achter de schermen bij Monica

Deze week kijken we achter de schermen bij Monica. Zij is onder andere kassière bij speeltuin 't Span in Alkmaar.  

Hoe heet je?
Monica

Hoe oud ben je?
40

Waar werk je als vrijwilliger?
Ik werk op meerdere plekken als vrijwilliger. Iedere dinsdagochtend werk ik bij ’t Span. Dit is de speeltuin in Alkmaar Noord.

Bij de Burger AED doe ik drie tot vier uur per week de administratie en controlerondes.

Ik ben mede-coördinator van de Mama’s club Alkmaar. Bij de Mama’s club worden activiteiten georganiseerd voor kinderen van 0 t/m 12 jaar zoals bijvoorbeeld knutselen. Maar ook activiteiten voor de mama’s, zoals samen naar de bioscoop. 

Ik ben twee dagen per jaar figurant tijdens Kaeskoppenstad en als laatste ben ik nog twee uur per week pauzeondersteuning bij basisschool ’t Baeken.  

Wat doe je daar precies?
Bij ‘t Span werk ik achter de kassa. Ik verkoop abonnementen, eten en drinken. Daarnaast doe ik ook nog schoonmaakwerkzaamheden.

Bij Burger AED doe ik de administratie. Hiervoor houd ik bij welke AED apparaten gecontroleerd en compleet moeten worden gemaakt. Ik beantwoord e-mails en telefoontjes voor wanneer er iets is met een AED apparaat of wanneer iemand meer informatie wil.  Ik heb mijn partner hier ook enthousiast voor gemaakt. Hij doet ondertussen al twee jaar de controlerondes voor Burger AED.

Als mede coördinator van de Mama’s club regel ik de uitnodigingen voor de geplande activiteiten. De kinderen en de mama’s mogen ook met eigen ideeën komen voor een leuke activiteit. Ik zorg dat er van te voren  kaartjes worden gekocht voor bijvoorbeeld de bioscoop of benodigdheden voor het knutselen, koekjes bakken etc.

Voor Kaeskoppenstad werkte ik de het eerste jaar achter de schermen in de catering. Tijdens het rondbrengen van de lunch kwam ik erachter dat ik figurant spelen leuker vind dan de catering. Vandaar dat ik nu figureer in plaats van dat ik de catering doe.

Tijdens de pauzeondersteuning bij ’t Baeken  lees ik  een boekje voor of vertel een leuk verhaaltje aan de kinderen tijdens de lunch. Wanneer iedereen zijn/haar broodje op heeft, gaan ze lekker spelen op het schoolplein en houd ik toezicht.

Waarom ging je vrijwilligerswerk doen?
Ik kan helaas door omstandigheden niet aan het werk en ik wil me toch nuttig maken voor de samenleving. Doordat ik vrijwilligerswerk doe ben ik toch onder de mensen en doe ik iets goeds voor de maatschappij.

Hoe ben je bij al deze organisaties terecht gekomen?
Ik kwam zelf bij ‘t Span met de kinderen en zag dat ze op zoek waren naar vrijwilligers. Vandaar dat ik me daar heb aangemeld.

Burger AED ben ik zelf ingerold omdat ik een cursus AED en reanimatie deed bij stichting EersteHulpAlkmaar. Toen ik deze cursus had afgerond, vroegen ze of ik burgerhulpverlener wilde worden.

Mama’s club heb ik samen met een vriendin overgenomen van een andere vriendin omdat zij, niet meer genoeg tijd had.

Bij Kaeskoppenstad ben ik via een Facebookoproep gekomen, waarin ze zochten naar grimeurs. Toen ik mij aanmeldde, waren er genoeg grimeurs. Dus kreeg ik uiteindelijk een plekje in de catering. 

De pauzeondersteuning bij ’t Baeken ben ik gaan doen, omdat de basisschool  overging naar een continurooster. Er werd een oproep gedaan voor iedereen die dit wilde en toen heb ik mij aangemeld.

Heb je hiervoor nog ergens anders gewerkt als vrijwilliger?
Ik ben vroeger 12,5 jaar vrijwilligster geweest bij een zwembad. Hier ondersteunde ik de zwemlessen.

Wat vind je zo leuk aan jouw vrijwilligerswerk?
De collega’s, het contact met de andere mensen, het goed doen voor de samenleving en de waardering.

Voor mij is het een hele mooie waardering, dat ik in december 2018 door de Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar ben gehuldigd tot Held van Alkmaar met hierbij een mooie medaille. Dit was voor mijn werk bij Burger AED. Eén keer per jaar mogen mensen iemand aandragen als Held van Alkmaar en afgelopen jaar was ik aan de beurt.

Wat betekent jouw baan als vrijwilliger voor jou?
Veel! Het geeft mij een momentje voor mezelf. Ik haal hier mijn plezier uit en ik doe iets goeds voor mijn medemens. Via vrijwilligerswerk blijf ik toch aan het werk, ben ik onder de mensen en wordt de stap naar een betaalde baan weer kleiner.

Wat voor boodschap heb jij voor mensen die (nog) geen vrijwilligerswerk doen?
Word vrijwilliger! Je doet veel voor Alkmaar en omgeving. Wat je ook doet, het geeft je veel voldoening. Het is goed voor je medemens, maar ook voor jezelf. Er zijn zoveel dingen die je kan doen naast een baan of wanneer je thuis zit door omstandigheden.

Ben jij benieuwd wat je allemaal kan doen kijk op alkmaarvoorelkaar.nl of neem contact met ons op. We helpen je graag verder!

www.speeltuinhetspan.nl
www.eerstehulpalkmaar.nl/burgeraed
www.kaeskoppenstad.nl

Voor meer informatie over de activiteiten van de Mama’s club mail dan naar mmclubalkmaar@gmail.com.