Achter de schermen bij Rosalba

Vandaag nemen we een kijkje Achter de schermen bij Rosalba. Zij is allround vrijwilliger bij Podium Victorie in Alkmaar. 

Hoe heet je?
Rosalba.

Hou oud ben je?
Ik ben 36 jaar.

Waar werk je als vrijwilliger?
Ik ben vrijwilliger bij Podium Victorie in Alkmaar. Podium Victorie is de ontmoetingsplek in Alkmaar voor iedereen die op zoek is naar beleving van popcultuur. Cultuur, omdat (pop)muziek voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun leefwijze is en omdat muziek leven in een stad brengt.

Het is niet alleen de centrale ligging die het podium aantrekkelijk maakt. Er vinden  ontzettend veel leuke evenementen plaats. Podium Victorie bestaat sinds september 2008, en opende officieel in januari 2009 haar deuren. Januari 2017 opende Victorie een nieuw pand naast de nieuwe Vue bioscoop.

Wat doe je daar precies?
Er zijn verschillende diensten per avond beschikbaar. Dit kan zijn achter de garderobe, tickets scannen, achter de bar staan of glazen ophalen in de zaal.Iedereen is overal inzetbaar maar je kan via de website een dienst aanklikken die je zelf wilt draaien die avond. Ik kies momenteel vaak voor achter de bar. Wanneer ik een keer zin heb in iets anders dan vul ik een andere dienst in zoals achter de garderobe, entree of als servicemedewerkster. Want alle diensten zijn gewoon erg leuk! Zo hou ik voor mezelf ook veel afwisseling in het werk.

Waarom besloot je vrijwilligerswerk te gaan doen?
Ik was afgekeurd en wilde toch iets doen en vooral een ritme houden. Door mijn vrijwilligerswerk ben ik altijd lekker bezig gebleven en heb ik me nooit thuis te hoeven vervelen. Wanneer ik geen vrijwilligerswerk had gedaan zou de stap naar betaald werk voor mij ook weer een stuk groter zijn. Ondertussen doe ik gewoon weer betaald werk en hou ik mijn vrijwilligerswerk ernaast. Ik haal zoveel plezier en energie uit mijn vrijwilligerswerk. Dat het voor mij juist fijn is om dit te doen naast mijn betaalde werk.

Hoe ben je bij Podium Victorie  terecht gekomen?
Ik ben 5 juli 2018 vrijwilliger geworden bij Podium Victorie. Hiervoor deed ik al wel ander vrijwilligerswerk. Ik dans vanaf 2013 Salsa bij Victorie. Op een avond heb ik aan de bedrijfsleider (Dave) gevraagd hoe het werkt om vrijwilliger te worden bij Victorie. Ik moest hiervoor de vrijwilligerscoördinator (Suzanne) mailen en vervolgens met haar in gesprek over de verwachtingen van beide kanten. Dit gesprek verliep harstikke goed en toen wist ik zeker dat ik hier graag vrijwilliger wilde worden.

Hoe lang werk je al als vrijwilliger?
Ik doe in totaal nu 10 jaar vrijwilligerswerk, waarvan een jaar bij Victorie. Het eerste half jaar dat ik hier werkte draaide ik elk weekend wel minimaal een evenement. Nu werk ik gemiddeld 3 evenementen per maand. Per evenement ben ik ongeveer 5 tot 6 uur aanwezig.

Heb je hiervoor nog ergens anders gewerkt als vrijwilliger?
Ik ben in 2009 begonnen als chauffeur en bijrijder bij de Dierenambulance. Dit heb ik ongeveer drie jaar gedaan. Hierna ben ik 1 jaar vrijwilliger geweest bij Lauwershof. Hier ging ik samen met mijn hondje en een bewoner wandelen in de polder van Oudorp. Daarna was ik 1,5 jaar knuffelaar bij Stichting Zwerfdier. Het doel van het knuffelen met de katten is om ze te socialiseren zodat ze weer bij een gezin kunnen wonen. Hierna heb ik 3,5 jaar voor Stichting KOOK vrijwilligerswerk gedaan. Ik controleerde of de kleding die binnenkwam goed genoeg was voor in de winkel of niet. En ben na 1 jaar in Juli 2017 naar de kassa gegaan en heb daar veel plezier gehad samen met mijn collega's en vooral de vele leuke klanten.

Wat vind je zo leuk aan jouw vrijwilligerswerk?
Het geeft mij ontzettend veel energie. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen waar ik zelfs in mijn vrije tijd mee omga. Ik had helemaal nog geen horeca ervaring. Victorie geeft gratis cursussen als drank schenken en wet- & regelgeving  rondom horeca. Ik heb hier veel van geleerd en ondertussen veel horeca ervaring opgedaan, dit staat ook mooi op mijn CV. Er hangt een hele leuke sfeer onder de vrijwilligers tijdens de evenementen. We maken er als team altijd een hele leuke avond van.

Wat ook nog eens super leuk is, is dat ik mezelf evenredig aan hoeveel ik werk ook op de gastenlijst mag zetten voor evenementen waar ik zelf heen wil. Wie wilt er nu niet gratis naar een leuk feestje?  

Wat betekent jouw baan als vrijwilliger voor jou?
Het betekent veel voor mij en ook voor mijn sociale leven. Dingen leren en onder de mensen zijn dat geeft mij veel voldoening. Ik doe het graag voor anderen maar ook voor mezelf omdat ik er zelf ook veel plezier uithaal. In de tijd dat ik afgekeurd was bleef ik op deze manier toch bezig en zat ik niet thuis niks te doen.

Wat voor boodschap heb jij voor mensen die (nog) geen vrijwilligerswerk doen?
Als je in een situatie zit dat het niet lekker gaat geeft het veel voldoening. Je leert nieuwe mensen kennen en dat geeft een enorme boost. Wanneer je thuis zit krijg je op deze manier weer ritme, ben je onder de mensen, voel je jezelf nuttig en krijg je ook misschien meer sociale contacten.