Achter de schermen bij Roy

Deze week nemen we een kijkje achter de schermen bij Roy. Roy is vrijwilligerscoördinator bij Museum BroekerVeiling. 

Hou oud ben je?
26 jaar

Waar werk je als vrijwilliger?
Bij Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk. Dit is de oudste doorvaartgroenteveiling ter wereld. Op deze historische plek is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan. Dit systeem wordt tegenwoordig bij alle grote veilingen toegepast. De herinnering wordt levend gehouden door het historische veilinggebouw en de opvallende lighallen die boven het water zijn gebouwd.

Wat doe je daar precies?
Ik ben vrijwilligerscoördinator. Dit houdt in dat ik de personeelszaken regel voor de vrijwilligers. We hebben in totaal 270 vrijwilligers die ik allemaal begeleid. Deze begeleiding houdt in dat ik de intake- en voortgangsgesprekken doe. Gemiddeld ben ik hier naast mijn betaalde werk tussen de 16 en 20 uur per week mee bezig.

Waarom besloot je vrijwilligerswerk te gaan doen?
Mijn vader was smid bij het museum. Toen ik zestien was werd ik uitgenodigd om als piet te spelen tijdens Pakhuis Sinterklaas. Dit vond ik zo leuk om te doen dat ik hier nooit meer ben weggegaan.

Twee jaar geleden ontstond de functie vrijwilligerscoördinator bij het museum. Ik wilde dit graag doen en ik kende de vrijwilligers al omdat ik altijd als piet heb gespeeld. Dit maakte het erg makkelijk om deze functie te krijgen.

Hoe lang werk je al als vrijwilliger?
Ik ben nu tien jaar vrijwilliger bij het museum. Waarvan nu 1,5 jaar op deze functie als vrijwilligerscoördinator.

Heb je hiervoor nog ergens anders gewerkt als vrijwilliger?
Nee, ik heb geen ander vrijwilligerswerk gedaan.

Wat vind je zo leuk aan jouw vrijwilligerswerk?
Ik leer elk moment weer nieuwe dingen. Wij organiseren Gluren bij de buren. Dit houdt in dat ons team naar andere toeristische plekjes (musea) gaat. We spreken van tevoren af dat het team van deze plekken vervolgens ook weer bij ons komt gluren. Ik mail andere vrijwilligerscoördinatoren over ons project en of zij hier ook aan mee willen doen.

Wij kunnen leren hoe anderen de rondleiding geven. Dit is ook echt iets wat het voor mij zo leuk maakt. Ik ontmoet elke keer weer nieuwe mensen die passie hebben voor hun werkzaamheden. Dit geeft mij weer nieuwe uitdagingen.

Wat betekent jouw baan als vrijwilliger voor jou?
Het betekent voor mij vooral plezier. Als je betaald werk doet zitten daar heel veel verplichtingen aan. Ik doe iets wat ik erg leuk vind en waar de dankbaarheid vanaf komt. Met mijn betaalde werk is dat ook wel zo maar dan voel ik meer de druk dat het normaal is wat ik doe.

Wat voor boodschap heb jij voor mensen die (nog) geen vrijwilligerswerk doen?
Ga het eens proberen. Zoek iets wat je leuk vindt of wat nieuw voor je is en ga gewoon de uitdaging aan. Ik had als jonge jongen van zestien ook nooit kunnen voorspellen dat ik bij het museum zou gaan werken. En dat heeft me uiteindelijk veel gebracht.  

Kijk hier voor vacatures van Museum Broekerveiling. 
Of neem contact met ons op. 

Voor meer informatie over Museum BroekerVeiling.