'Ik heb meer van hen geleerd, dan zij van mij.'

Selena Smit vertelt het smakelijk. Voordat ze begon aan haar Maatschappelijke Stage bij Stichting Dorpshuis De Geist had ze een duidelijke opvatting over mensen met een verstandelijke beperking. ‘Ik vond ze een beetje eng’, aldus de goedlachse Selena. ’Maar sinds ze met een aantal mensen met een beperking heeft samengewerkt in Bakkerij De Geist (een samenwerking tussen Stichting De Waerden en De Geist) bekijkt ze hen met heel andere ogen. ‘Ze zijn heel gewoon, net als wij. En ik heb uiteindelijk meer van hen geleerd, dan zij van mij!’

Selena Smit, Tessa de Boer, Jaimy Klaver 2
(v.l.n.r. Selena Smit, Tessa de Boer en Jaimy Klaver)

Maatschappelijke Stage
En daar draait het uiteindelijk om bij de Maatschappelijke Stage. Tijdens deze stage doen jongeren in het voortgezet onderwijs vrijwilligerswerk als onderdeel van hun schoolcarrière. Zo leren ze hun directe omgeving op een andere manier kennen en leveren ze een actieve bijdrage aan de samenleving.

Stedelijk Dalton College Alkmaar
Jaimy Klaver en Tessa de Boer zitten net als Selena in 3 Havo van het Stedelijk Dalton College Alkmaar. Dit is één van de scholen, die ook na het afschaffen van de verplichting door zijn gegaan met de Maatschappelijke Stage. De leerlingen hebben dit jaar vrijwilligerswerk gedaan bij heel verschillende organisaties, van de Voedselbank tot het Leger des Heils, van Kinderboerderij Jong Leven tot Fermento, van Rataplan tot Koel310.

Respect voor ouderen
Jaimy en Tessa deden samen allerlei klussen voor WonenPlus Alkmaar bij oudere particulieren thuis. Ook deze twee enthousiaste meiden hebben veel geleerd van hun stage. Tessa: ‘Ik heb nog meer respect gekregen voor ouderen.’ Ze hebben zelf gezien dat boodschappen doen of een wandeling maken niet voor iedereen heel gewoon is. En voor sommige mensen is het al bijzonder, wanneer er af en toe iemand langs komt voor een praatje.

'Je leert er veel van.'
Alle drie snapten ze voor de stage niet waarom mensen vrijwilligerswerk gingen doen. ‘Werken zonder geld te krijgen. Waarom zou je dat nou doen?’ Maar na afloop van de stage denken ze daar toch anders over. ‘Je leert er heel veel van. En het geeft je een fijn gevoel, dat anderen blij zijn met wat je voor ze doet.’, zegt Jaimy.

Vrijwilligerswerk ook in de toekomst
Selena heeft het nu heel druk, maar wil in de toekomst zeker weer vrijwillig aan de slag. Het liefst met mensen met een handicap. Jaimy en Tessa gaan nu al door met hun vrijwilligerswerk. Het klikt zo met één van de particulieren, waar ze tijdens hun stage een klus voor deden, dat ze deze mevrouw van 84 jaar blijven bezoeken. Eens per twee weken gaan ze nu bij haar langs, doen dan de boodschappen voor haar, maken een gezellig praatje of gaan samen een spelletje spelen.

Aanbeveling
Op de vraag of zij vrijwilligerswerk aan andere jongeren zouden aanbevelen, zeggen de drie meiden dan ook volmondig 'Ja'. 'Want vakken vullen levert je dan wel geld op, maar vrijwilligerswerk doet zoveel meer!’

Foto door Yallaisa Cairo voor VCRA

BENIEUWD NAAR ONZE ANDERE INTERVIEWS? LEES MEER!