Search Menu

Participatie

Iedereen kan actief deelnemen

Participatie betekent actief deelnemen. Gemeentes voeren actief beleid op het gebied van participatie in het kader van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Een handige uitleg over WMO zie je via een aantal filmpjes. Doel van het WMO beleid is om alle burgers actief te laten meedoen in de samenleving.  Vrijwilligerswerk doen betekent altijd dat je actief deelneemt aan de samenleving.

Logo Doe Mee

Wat kan de VCRA doen?

De consulenten van VCRA begeleiden mensen die ondersteuning nodig hebben naar een voor hen geschikte vrijwilligersplek. De adviseurs van VCRA informeren en adviseren (vrijwilligers)organisaties, ambtenaren en hulpverleners over vrijwilligerswerk in het kader van maatschappelijke participatie. De adviseur Participatie van VCRA biedt intensieve begeleiding aan mensen met een WWB uitkering met een lange afstand tot de arbeidsmarkt, in het kader van een participatietraject vanuit de gemeente Alkmaar. De VCRA richt zich in het kader van participatie met name op mensen met een fysieke of psychische beperking, mensen die niet beschikken over een netwerk of geen ervaring hebben met vrijwilligerswerk. Kortom, mensen die extra ondersteuning nodig hebben.

Reacties van deelnemers aan het Participatietraject

“Het lijkt voor anderen zo vanzelfsprekend, maar voor mij is het behoorlijk moeilijk geweest om de stap naar vrijwilligerswerk te zetten. Ik heb met de steun van de VCRA zelf stappen gezet en verantwoordelijkheid genomen, hierdoor voel ik me zekerder en sterker.”

“Een nieuwe start in een nieuwe omgeving met veel liefde om me heen, precies wat ik nodig had.”

“Ik heb weer een doel en ik kan gewoon mezelf zijn, er word rekening gehouden met mijn wensen en wat ik wel en niet kan. Ik heb me nog nooit zo thuisgevoeld op een werkplek!”

“Eigenlijk ben ik nu op een punt gekomen dat ik aan het accepteren ben dat ik beperkingen heb. Het liefst wil ik gewoon weer werken, maar zie ook wel dat ik daar nog niet aan toe ben. In ieder geval heb ik weer iets om handen en voel ik me nuttig. Vrijwilligerswerk is voor mij een stap in de goede richting.”

Wil jij of de organisatie waar je voor werkt ook gebruik maken van VCRA in kader van participatie? Neem dan voor meer informatie contact op met  Annelieke Bosdijk, projectleider participatie.